Egenodlat och hållbart 2023

egenodlat

2023 var året för alla medier att skriva om guldvatten som något naturligt och värdefullt. I Covid19s fotspår har välden börjat ändra sitt sätt att tänka på miljö och närproducerat har aldrig varit så hett. Allt fler uppmärksammar vikten av att ge tillbaka det vi tar från jorden och hållbarhet är inne. Många flyttar ifrån storstäderna för att flytta ut i landsbygden och tv-program som Bonde Mitt i Stan går på TV. Guldkannan figurerar även i Boken Den Lilla Farmen i Stan. Att vara självförsörjande på egna grönsaker och hushålla med egenodlat är en tydlig trend. 

2023

Var inte orolig för dina mediciner!

Forskning visar att guldvatten är säkert att använda för gödsling i din trädgård. Läs hela artikeln här!

Jorå dessa små rackare kan väcka känslor hos många trädgårdsägare. Vildsvinen bökar i jorden för att få upp maskar och rötter vilket orsakar skador i trädgårdar och i jordbruket. Ska man skrämma dem? Eller sätta upp taggtråd? Nej vi förespråkar humana metoder och något som är väldigt effektivt är guldvatten!

Vildsvinen tycker inte att det luktar trevligt och låter bli att böka. Detta är i veckan uppmärksammat av både SVT Rapport och Norra Hallands tidning.

Gödsla med kiss – så gör du guldvatten: ”Det är jätteroligt” skriver Nyheter24.

Kissvatten, med finare ord ”guldvatten”, är ett effektivt sätt att få din trädgård att blomstra. Faktum är att ditt urin funkar utmärkt som gödselmedel – men det gäller att både sikta rätt och vattna måttligt för bästa resultat.

Läs hela artikeln här.

Nu i Expressen förklarar Sara Bäckmo hur bra guldvatten egentligen är!

SÅ GÖR DU TRÄDGÅRDENS MIRAKELMEDEL ”GULDVATTEN”
Expressen Leva och Bo: SARA BÄCKMO PLANTERA & ODLA

Lättillgängligt och gratis! Guldvatten ger en bra boost i trädgården och i odlingarna.

Att vattna med kiss, så kallat ”guldvatten”, i trädgården är både effektivt och billigt. Men vad gäller egentligen om man äter mediciner eller p-piller? Och finns det någon växt som inte vill bli gödslad med urin?
Det sägs att urinen från en person under ett år räcker till att gödsla 400 kvadratmeter. Och frågar man Sara Bäckmo är det främst logistiken som avgör hur mycket kissvatten trädgården eller odlingarna ska få. Det är sällan tillgången är för stor.
 

Forskning på hur guldvatten kan förbättra skördarna i Kenya.

Nu är Guldkannan på resa till Kenya. I och med Towa görs steget till att kissa på odlingarna lite kortare och förhoppningsvis kommer guldvatten ge tillväxt på andra sidan jorden. Läs om projektet nedan.
 
Cecilia Ward heter jag. Pluggar till mark/växt agronom på SLU. Har ett otroligt stort intresse för köksträdgårdar och grönsaksodling. Jag vill även göra världen till en bättre plats där mat och vatten finns tillgängligt för alla.
 
Jag gör mitt mastersarbete i projektet Drylandtransform med fokus på köksträdgårdar. 

Lite bakgrund: Projektet hade i juni 2022-oktober 2022 en utbildning för lokalbefolkning i området chepokat, (utanför chepareria, utanför Kitale i Kenya) i hur man designar, sår, skördar och underhåller ”rain watering harvest halfmoon shaped kitchengarden beds”.

Min uppgift är att följa upp hur denna utbildning etablerats och hur den har spridits sig i samhället, samt undersöka om deras kostvanor förändras med denna möjlighet, att kunna odla sin egen mat. För att sprida mer kunskap och förbättra skörden så kommer jag göra ett odlingsförsök hos en av kvinnorna som var väldigt driven under utbildningen och satte igång att skapa sin köksträdgård på en gång.

Så det jag kommer göra med start på måndag är att dagligen vattna med 1 liter kiss och två liter vatten i halvmånen markerad med en guldroppe och 2 liter vatten i halvmånen som är markerad med en blå droppe, för att ha jämförelse/kontroll.

I gropen jag vattnar så är det 3 olika bladgrönsaker som växer, mangold, kål och nattskatta (OBS inte den vi har i Sverige). Vi kommer att vattna mån-fredag i 8 veckor. Jag har tyvärr bara 1 månad kvar här nere så jag kommer att lämna över bevattningen till kvinnan jag håller till hos.
 
Jag har mött (nästan) alla människor som fick utbildningen 2022, haft en demonstration och kort föreläsning i hur man vattnar med kiss. Många är väldigt nyfikna och förväntansfulla på att se skillnaderna.

Fokuset i stort ligger i att hitta lokala, billiga och lätta lösningar att odla mat i detta område då vatten är en begränsning största delarna av året.

DEN LILLA FARMEN I STAN av Linda Holtby –
Stadsbondens guide till en ätbar trädgård och ett hållbart liv.
 
Kapitlet om kompost och växtnäring handlar om att ta tillvara på de resurser du själv har och skapa näring till trädgården.
 
GULDVATTEN
1. Kissa i en hink eller annat kärl.
2. Notera hur mycket du har kissat.
3. Häll över kisset i en vattenkanna. ( Kan hoppas över med Guldkannan).
4. Fyll på med vatten. Guldvatten späds med 1 del kiss och 9 delar vatten. 

Tillverkning av guldvatten brukar vara en uppskattad aktivitet bland barn. 

Till alla kvinnor där ute! 

Åsa (min mamma) var väldigt ensam i det stödet hon fick för att följa sin dröm. Hon hade en vision och satsade hus och ekonomi för att göra vad hon trodde på. Folk tyckte att hon var tokig när hon sa att hon skulle satsa en miljon bara på verktyget som tillverkar Guldkannan. När hon gick till investerare så var de bara män som gav erbjudanden som 80% av bolaget för 100 000kr. Men hon gav sig inte, jobbade gratis i 12 år för att skapa något (enligt mig) stort, innovativt och före sin tid.

Idag så skulle jag säga att alla de där rösterna hade fel. Man kan som kvinna och entreprenör, det gäller bara att tro på det man gör och att följa sitt hjärta. ❤️
kvinnodagen
Varför ska man kissa på växterna? De tidiga åren!​
2016
Miljöpris, tv & sommarprat
2017-2022
Egenodlat och hållbart
2023
Föregående bild
Nästa bild