Visste du att ”guldvatten” är det bästa gödselmedlet för dina växter? Urin är en urgammal metod som kan ge ända upp till 7 gånger skörden! Kissvattenkannan gör det både miljövänligt, kraftfullt, rent och gratis.

Tycker du att det låter konstigt eller tror att det är något slags skämt? Inte alls. Det är faktiskt så här att urin, eller guldvatten som det också kallas, är en väldokumenterad växtnäring som har använts över hela världen sedan urminnes tider. 

I Kina var det till och med så förr i världen att man som bortbjuden gäst gjorde ifrån sig innan man åkte hem, det var en artighetsritual. På så sätt kunde man undvika svältkatastrofer. Metoden rekommenderas även av forskare på SLU (Statens Lantbruksuniversitet) i dag och sägs kunna ge upp till sju gånger bättre skördar.

”Urin är det bästa och mest välbalanserade gödningsmedlet”
– Så länge man äter en näringsriktig och allsidig kost är urin kanske det bästa och mest välbalanserade gödningsmedlet vi har. Även fekalier fungerar bra men då måste det ligga på komposten en tid för att alla bakterier ska försvinna. Urinet däremot är sterilt, har Tom Ericsson, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, och expert på växtnäring, berättat för Testfakta.
Testfakta gjorde även för några år sedan ett test av flytande växtnäring där inget fabrikat visade sig ha den rätt näringsbalansen. De hade antingen underskott eller saknade helt vissa ämnen, medan de i andra fall hade för mycket av annat, vilket ger onödiga utsläpp i naturen. Urin innehåller i stort sett samma näringsämnen som konstgödningsmedel men har betydligt mindre tungmetaller. Guldvatten är den kemiska förebilden.

Guldvatten – både kraftfullt, rent och gratis
Övertygad nu? Kom dock ihåg att inte kissa direkt på växterna eller grönsakerna utan att det ska blandas upp med ungefär åtta delar vatten. Det allra bästa är förstås att köpa en särskild sådan vattenkanna som är utformad som en potta. En av några som finns kallas för ”guldkannan” och är framtagen av Åsa Lövberg, entreprenör, designer och formgivare, från Sundbyberg, som gillar kretslopp. Det är en kombination mellan vattenkanna och potta.

– Under de dagliga sysslorna i trädgården började jag fundera på det bästa och billigaste sättet för ännu bättre växtlighet, säger Åsa. ”Gör växtnäringen själv”, tänkte jag. Att lära och leva med, i och för naturen känns nödvändigt och det fanns inget bekvämt sätt att ta tillvara guldvatten som ju är så kraftfullt, rent och gratis. 

Urin på sår, i kosmetika och tvättmedel
Då hon tyckte alla pottor var både opraktiska, ohygieniska och obekväma bestämde hon sig för att hitta på något eget, en snygg stadig hink med sits och lock och ergonomiskt handtag.
– Något att sitta på i badrummet. Bekvämt ska det vara. Lock på så att det håller tätt och inte luktar. Praktiskt och lätt att bära. Och snyggt med högsta kvalitet rakt igenom, guldkannan Towa.

Även nässelvatten sägs fungera
För dig som fortfarande tycker det här med urin är konstigt kan vi berätta att förr inte så länge sedan hade man det på sår då det är rent och i stort sett sterilt. Det har även använts i både kosmetikatillverkning och i tvättmedel.  Vill du ändå inte ha urin till dina växter finns ett annat miljövänligt alternativ. Det är nässelvatten som du får av att blötlägga nässlor och låta stå några dagar. Därefter kan du spä ut det med tio delar vatten. Så, oavsett val, ut och vattna och få det att blomma och växa som aldrig förr!

Källa: Expressen, Leva & Bo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.