FAQ, OFTA STÄLLDA FRÅGOR OCH DERAS SVAR

Guldkannan, kisskannan, guldvattenpottan, guldvattenkannan, guldvattenhink, kärt barn har många namn. Jag tycker vi kan kalla henne för vad som helst men inregistrerat varumärke är Guldkannan Towa på svenska och The Towa i andra länder.
 
Proportionerna i guldvatten är en del kiss och fem till femton delar vatten.
 
Innehåll i kiss är vatten samt urea, ammonium, kalium, fosfor och kreatin. Precis det som växterna vill ha och behöver för god tillväxt.
 
Guldvattna inomhus, jajjamensan, alla växter mår bra av guldvatten men inomhus kan man med fördel späda med femton delar vatten och plantera om växterna på våren.
 
Guldvattna om man äter mediciner (eller efter en kväll med för mycket alkohol), går bra. Det finns inga bevis för att växten skulle ta upp det i sin metabolism som sedan någon annan person skulle ta skada av. Är man orolig kan man gödsla enbart prydnadsväxter. Reningsverken har svårt att rena bort t ex hormoner och antibiotika. För miljön är det därför bättre att gödsla med urinen än låta den gå till reningsverket. Enligt forskning på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
 
Att vara gravid och vattna med guldvatten innebär ingen som helst risk. Bra att urinen får ingå i kretsloppen när livet ingår i naturens uråldriga processer.
 
Guldvattna så ofta du kan. Det är snarare så att man har för lite guldvatten till hands, speciellt på våren och försommaren då växterna vill ha mycket. Mot slutet av säsongen ska de flesta växter avmogna och gå in i vila. Då slutar man gödsla.
 
Guldvatten innehåller mycket näringsämnen så som kväve kalium, fosfor, svavel, magnesium och kalcium.
 
NPK är en förkortning av kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), vilka är de tre viktigaste näringsämnena för växtlighet och odlingar i trädgårdar.
 
Guldvatten i komposten är toppen! Ökar farten i komposten, så länge den inte är för blöt.
 
Guldvattna på balkongen för god skörd och vackra blommor. Du kan använda guldvatten i krukor, lådor, kärl, rabatt ja precis överallt.
 
Guldvatten luktar inte, eftersom man späder det med vatten och använder det direkt. Luktar illa gör däremot nässelvatten.
 
Guldvatten mot besök av rådjur och råttor. Värt att prova, det kanske har något med revir att göra. Eller bara luktar för mycket människa.
 
Friskt kiss har neutralt ph-värde. Alltså bra för de flesta växter.
 
Guldvattna gärna allt som du vill ska växa, så som rosor, blommor, chili, grönsaker, hortensia, äppelträd, blåbär, klematis, orkidé, potatis, paprika, rabarber, rhododendron, squash, solros, pelargoner, gurka, mangold, spenat, potatis, majs, vinbär, krusbär etc.

Går det lika bra att kissa på en vanlig hink? Ja det är klart att det gör men det är inte lika skönt och bekvämt. På Guldkannan sitter man säkert och det finns ingen risk att vingla. Mycket enklare också att kunna vattna direkt då Guldkannan är en Vattenkanna och dessutom en ergonomisk sådan.
 
Håller Guldkannan att sitta på? Den är testad för minst 150 kg.
 
Guldkannan tillverkas i Sverige. Det tycker vi är viktigt, det handlar om miljön, klimatet, kvalitet och av etiska skäl. Vi har superkoll på varenda val vi gör att de ska stämma med våra värdegrunder.

Guldkannan tillverkas av plast. Ja, en typ av plast som anses oskadlig. Men vi är hela tiden öppna för forskning på alternativa material.
 
Hur stor volym har Guldkannan? Det finns ett streck inuti kannan som mäter 1 liter. Se bild på gradering.
 
Guldkannan Towa har sex olika delar; stadig hink, sits, handtag, lock, pip och kork. Varje del tillverkas i Sverige av proffs med skäliga löner.

VAD KAN MAN VATTNA?

Vad kan man vattna med guldvatten? Guldvattna gärna allt som du vill ska växa, så som rosor, blommor, chili, grönsaker, hortensia, äppelträd, blåbär, klematis, orkidé,

Läs mer »