Miljöpris, sommarprat och Ullared 2017-2020

Några slitiga år har det varit. Åsa har jobbat utan lön och stoppar in egna pengar i företaget. Men hon tror på idéen och brinner för att öka medvetenheten om miljö. Hon skriver insändare om jord, vatten, luft och eld. 

Guldkannan Ullared

2020

Vatten Avlopp Kretslopp är den årliga mötesplatsen för alla som arbetar med dagvatten, VA-planering och små avlopp. Varje år deltar flera hundra tjänstemän, konsulter och branschexperter för att knyta kontakter, få inspiration och inhämta de senaste forskningsresultaten och erfarenheterna inom små avlopp, dagvatten och VA-planering. På konferensen ges besökarna en överblick över produktutbudet och chans att jämföra olika konkurrerande alternativ och varianter inom små avlopp, pumpar, dagvatten och rör/ledningar med mera. Snabba svar, lättillgänglig information och personlig kontakt ger ett bra informationsunderlag.

Avlopp & Kretsloppspriset 2020 går till Maria Lennartsson på Stockholms Stad

Avlopp & Kretsloppspriset 2020 går till Maria Lennartsson, miljösakkunnig Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad. Priset består av bland annat 25 000 kronor i resestipendium och en toalett i Filippinerna genom Toaletter Utan Gränser. Priset delas ut på den nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Elmia Kongress och Konserthus den 19 mars 2020.

I år 2020 har Guldkannan Towa© funnits på marknaden i 10 år. Det har betytt nästan 15 000 nöjda användare lite överallt på jordklotet. Men VI är inte riktigt nöjda. Många fler borde ställa om sin syn på vatten, avlopp, grödor och gödning.

Resan från idé till färdig produkt med tillverkning och försäljning är dock mycket längre. Ett envist arbete med ideella förtecken är vardag och verklighet för vårt miljöprojekt.

Om Guldkannan fanns i någon butikskedja skulle idén om kretslopp kunna spridas längre och bredare. Vi väntar på inbjudan från någon kedja som inte enbart ser till profit och skyhöga marginaler i första hand utan till nytta för folk, fä och hela planeten – nu och över tid. Gå från fina ord till handling bästa handlare. Varmt välkommen!

Urin ist ein wertvoller, natürlicher Flüssigdünger- viel zu schade, als dass er mit viel Wasser weggespült wird. Statt dessen kann er , mit Wasser verdünnt, Pflanzenholzkohle für Terra Preta aktivieren und unsere Pflanzen in Haus und Garten düngen. Wie das geht, was zu beachten ist und die Goldkanne – alles wird genauestens und humorvoll beschrieben.

Gesche Nordmann Youtube – Sehen Sie sich das Video hier an

Det väntas bli extra populärt att visats i sommarstugor i år, något som kan innebära ett hårt tryck på ofta små och enkla avloppsanläggningar. Men det finns ett ställe som gärna tar del av familjens kiss istället: Trädgården. Här får du tips om hur du använder urin för att göra dina växter glada.

Inga Herrmann, avloppsforskare vid Luleå tekniska universitet, berättar att urinen innehåller näring som växter tycker om, bland annat kalium, fosfor och kväve. För att undvika otrevlig doft kan man blanda urinen med träaska från exempelvis den öppna spisen. Men det finns mer att tänka på innan du vattnar rabatten med ”guldvatten”.

I klippet hör du hur du kan använda urin i odling samtidigt som du avlastar sommarstugans avlopp!

Erica Larsson, 2 juli 2020, SVT NYHETER NORRBOTTEN

”Då går jag upp jättetidigt, långt innan familjen vaknar. I underbyxor och någon sovtröja tassar jag ut i trädgården. Det är bara steg bort till det stora växthuset.

När jag öppnar dörren står jag inför en vägg av varm och fuktig luft. Det doftar av välmående jord och mognande grönsaker och frukter. Jag har träflis på marken mellan grönsaksbäddarna i växthuset. Och på den står min potta. Det är en kombinerad vattenkanna och potta, med ett hjärtformat rött lock. Och där sjunker jag ner med en suck och gör det man gör på pottor på morgonen.”

Sara Bäckmo SommarpratFler artiklar om guldvattnets alla fördelar kan du bland annat läsa hos Sveriges radio.
Kissa i duschen eller inte … det är frågan! Så förhåller vi oss till ”guldvatten” – Nordegren & Epstein i P1 | Sveriges Radio

2019

SVT har också upptäckt fördelarna med guldvatten som växtnäring i trädgården.

Det är helt obegripligt hur mycket näring som vi bara släpper ut i sjöar och vattendrag. När det kan gå till det här. Återigen kretslopp! Säger Bella Linde och Gunnel Carlson.

2018

Klarar sig svensk kvalitetsproduktion i Ullared? Troligtvis inte men vi fick tillfälle att visa hur enkelt det är att göra en insats för vår Jord. Många i Ullared fattade att gratis växtnäring var billigt i alla fall.

Det avgjordes då på plats och Bajsmemo vann. Se hela programmet på Kanal 5 Play. Självklart är Guldkannan för exklusiv dvs för dyr på Ullared. Svensk produktion av proffs med skäliga löner och högsta kvalitet i alla delar kostar mer än högproduktion i låglöneländer.

Vi är stolta!

Se inslaget med Guldkannan Towa i Jakten På Storsäljaren i Ullared »

Guldkannan som blivit en symbol för kretslopp, har nu funnits i sju år och fått runt tio tusen nöjda användare. Väldigt många var intresserade av att bidra till miljöarbetet men visste inte riktigt hur. Vi informerar om guldvatten och säljer Guldkannan genom vår hemsida www.guldkannan.se. Det fungerar bra och smidigt, men många vill se Guldkannan i verkligheten och frågar var man kan köpa den i butik. På hemsidan presenterar vi våra återförsäljare.

Vill även du visa upp Guldkannan Towa i din butik? Jag vill att alla odlings- och miljö-intresserade i hela landet ska få möjlighet att se Guldkannan i verkligheten.

2017

Vi vill tacka alla underbara informatörer som gjort en fantastisk insats under mässdagarna 2017.

Hannan, Susanne, Annette, My och Linn kunde man möta i Guldkannans monter på Nordiska Trädgårdar. Vi är lyckligt lottade att ha så duktiga och trevliga tjejer som hjälper till! Och såklart innovatören och miljökämpen som även är uppfinnare av miljöprodukten Guldkannan Towa, Åsa Lövberg.

Trädgårdsmässans bästa och roligaste stopp var såklart Guldkannans monter!

Nu när det är hög tid att guldvattna publicerar vi återigen information från Håkan gällande mediciner.
Känslor är svåra att argumentera med, men några argument kommer här:

1. Mänsklig urin innehåller mycket lägre halter av hormoner än gödsel från kor och suggor, eftersom däggdjur, inklusive människor, producerar mycket mera hormoner när de är dräktiga, gravida, än när de inte är det. Kor och suggor är dräktiga nästan hela tiden. När de inte längre blir dräktiga slaktas de. Bara hälften av människorna är kvinnor och dessa producerar bara runt 2 barn per kvinna och liv, vilket innebär att knappt 1,5% av befolkningen bör vara gravid vid varje given tid. Beräkningar visar att ett hektar (10000 m2) som gödslas med kogödsel tillförs 5 gram östrogen, jämfört med 1 gram om det gödslas med mänsklig urin. Ekologiskt gödslade grödor gödslas med mera djurgödsel än konventionellt odlade, eftersom de konventionellt odlade också gödslas med mineralgödsel (konstgödsel).
Se sidorna 16-17 om mediciner och uringödsling >

2. Läkemedel i jorden kan verka förskräckande, men även för de mest använda läkemedlen blir mängden liten per hektar. Winker m.fl. (2009) räknade t.ex. ut att dosen skulle bli ca 0,1 gram oxytetracyklin (antibiotika) per hektar. Detta kan jämföras med att konventionellt odlade potatis i Skåne 2009/10 i snitt behandlades med 1,34 kg aktiv substans av ogräsmedel och 2,53 kg svampmedel per hektar. Detta är ca 38000 gånger större mängd än mängden oxytetracyklin, och det är lika biologiskt aktiva ämnen i bekämpningsmedlen som i antibiotikan. Antibiotikan är till för att döda bakterier, ogräsmedel för att döda ogräs och svampmedel för att döda mögelsvampar. Bekämpningsmedlen kan man dock slippa om man köper ekologiska livsmedel.
Se sidan 18 i rapporten om urin och läkemedel >

3. Visst kan man släppa läkemedlen till reningsverken, men reningsverken bryter inte ned dem alls så effektivt som matjorden. I en rapport som snart ska publiceras har vi räknat ut att om man dricker 2 liter vatten i Stockholm så får man i sig ca en hundradel av det acceptabla intaget av oxazepam (lugnande medel). Det acceptabla intaget är beräknat som en 10000-del av den minsta terapeutiska dosen, vilket innebär att intaget med 2 liter vatten är 1 miljondel av det som man minst får om man ordineras det som medicin. Vattnet i Stockholm kan alltså betraktas som av god kvalitet och med försumbar risk. De mediciner som finns i Stockholms dricksvatten beror på att ca 5% av Mälarens vatten består av renat avloppsvatten från Uppsala, Västerås m.fl. städer. Vi har också räknat på hur mycket som man borde få i sig om allt vete som man konsumerar i form av bröd, pizza, spagetti etc. var vete gödslat med urin och fekalier. Vi kom fram till att då skulle man få i sig mellan en tiondel och en hundradel så mycket som man får i sig om man dricker 2 liter stockholmsvatten per dygn. Och då kommer inte läkemedlen ut i vattnet och påverkar fiskar och andra delar av ekosystemet, utan bryts huvudsakligen ned i marken.

Så fakta talar för att det är mycket sämre att släppa urinen till reningsverk än att använda den som gödsel. Men om dessa fakta rår på känslorna vet jag inte. Många är mera rädda för att flyga än för att åka bil, trots att det är mycket större risk att dö när man åker bil än när man flyger…
Vänliga kretsloppshälsningar,

Håkan Jönsson, professor i kretsloppsteknik.

Vänliga hälsningar,
Håkan

Toalettavfall utgör ett stort miljöproblem i både hav och sjöar, eftersom urin innehållet mycket fosfor och kväve som bidrar till övergödning. År 2015 blev det därför förbjudet för båtar med toalett att dumpa avfallet i vattnet, och samtidigt blev fritidsbåtshamnarna skyldiga att skaffa tömningsstationer.

Nu rapporterar Sveriges Radio P4 Halland att transportstyrelsen insett att de kanske haft fel fokus, eftersom endast en femtedel av de drygt 700 000 svenska båtarna har toalett ombord.

– Majoriteten har ingen toalett utan kanske använder hink eller pyts, säger Lina Petersson, sakkunnig för båtlivets miljöfrågor på Transportstyrelsen till SR. Lina Petersson hoppas att många båtägare går i land för att uträtta sina behov, men befarar att så inte är fallet. Transportsstyrelsen och Naturvårdsverket ska nu leta efter alternativa lösningar för båtägare, till exempel landtoaletter.

Neues für Hobbygärtner: Urin-Gießkanne aus Schweden

Die Tiefen des Internets sind eine Goldgrube für Kurioses, die Sozialen Netzwerke fördern dort wahre Schätze zutage. Auf Twitter sind wir auf eine Erfindung aus Schweden aufmerksam geworden.

 

Guldkannan heißt die Gießkanne, die der Hobbygärtnerin zugleich ein Töpfchen ist, und helfen soll, ihren Urin als Pflanzendünger für den Garten zu nutzen. Auf dem Produktbild sieht man eine erwachsene Frau mit heruntergelassenen Hosen lächelnd auf ihrer Guldkannan sitzen.

 

Guldkannan – Gießkanne für Urin.
Die Gießkanne hat eine besonders große, herzförmige Öffnung, um den als „Goldwasser“ umschriebenen Urin darin zu sammeln und mit Wasser zu verdünnen. Gegen mögliche unangenehme Gerüche soll ein roter ebenfalls herzförmiger Deckel zur Pipigießkanne helfen. Auf den ersten Blick eine befremdliche Spinnerei.Wer auf dem Land lebt, dem ist der Geruch von Gülle auf Feldern bekannt. Bauern nutzen oftmals bevorstehenden Regen, um den Naturdünger auf ihre Äcker auszubringen. Die folgenden Niederschläge sorgen dafür, dass der Dünger verdünnt wird und besser in den Boden eindringen kann. Bei passendem Tierbestand zur Ackerfläche, kann ein Landwirt so den Kreislauf aus angebautem Futter für das Vieh und verwendetem Tiermist als Düngemittel schließen. Ein Gedanke, der besonders bei kleinen Betrieben Anwendung findet.
Bereits 3100 v. Chr. haben Menschen nachweislich menschliche und tierische Exkremente zum Düngen ihrer Felder genutzt. Und auch heute ist unter Hobbygärtnern die Verwendung von Eigenurin als Düngemittel kein Geheimtipp mehr. Denn menschlicher Urin eignet sich hervorragend als Düngemittel. Er enthält Mineralien, Spurenelemente, Stickstoff, Phosphor, Kalium, Aminosäuren, Hormone und Vitamine. Alles, was Pflanzen zum Wachsen benötigen.

 

Selbst die Wissenschaft hat sich bereits mit dem Thema beschäftigt und die Vorzüge des Naturdüngers zu künstlichen Varianten untersucht.

 

Es ist damit auf den zweiten Blick nicht mehr ganz so verwunderlich, dass die schwedische Designerin Åsa Lövberg, Anhängerin des Menschenurindüngers in ihrem heimischen Garten, nach einer Lösung suchte, wie sie das Urinsammeln für ihre Pflanzen vereinfachen konnte.

 

Das Ergebnis ist die Gießkanne mit Pöttchenfunktion für stolze 69,99€. Diese soll das Düngen des eigenen Gartens unkomplizierter machen. Wie oft man jedoch bei diesem stolzen Preis selber ran muss, bis man die Kosten der Kanne im Vergleich zu Düngemittel aus dem Gartencenter wieder reingepieselt hat, konnten wir nicht auf Anhieb herausfinden. Die Erfindung existiert in Schweden bereits seit einigen Jahren, für die Gärtnerinnen im deutschsprachigen Teil Europas dürfte sie jedoch noch wenig bekannt sein.

 

Helena

Till artikeln om Gudkannan

Varför ska man kissa på växterna? De tidiga åren!​
2016
Miljöpris, tv & sommarprat
2017-2022
Egenodlat och hållbart
2023
Föregående bild
Nästa bild