Vi har massor med tomater i år, röda, gula och gröna. Första skörden av tomater kändes tråkigt att slänga ner i en gryta och laga mat på, dem åt vi såklart direkt från plantan. Ibland skär jag dem på en tallrik med citron, vitlök, svartpeppar och salt. Så gott!
Inget slår en värmande tomatsoppa en kall dag! Den är både enkel att göra och full av smak. Tillsätt färska örter och en skvätt grädde för en extra lyxig känsla. Perfekt att njuta av med ett gott bröd!
Till soppan brukar jag göra ett örtsmör/vitlökssmör med örter från trädgården. I min trädgård har jag just nu citronmeliss, rosmarin, gräslök och persilja. Hacka eller mixa med vitlök. Ta en gaffel och mosa ner i riktigt smör. Antingen så brer du smöret på en baguette och lägger i ugnen så att smöret smälter eller så ställer jag smöret på bordet tillsammans med varmt bröd så alla får ta själva.
För att lyckas med tomatodlingen är det viktigt att välja en solig plats som får minst 6-8 timmar sol varje dag. Jorden bör vara väldränerad och näringsrik, och det är en god idé att blanda i kompost för att ge plantorna extra näring. När det kommer till vattning är det bäst att hålla jorden fuktig, men undvika att den blir genomblöt. Vattna djupt och sällan, helst på morgon eller kväll, för att minimera avdunstning.
För att ge tomaterna den näring de behöver är det viktigt att använda ge kväve fosfor och kalium (allt detta finns i guldvatten!). Gödsal gärna med guldvatten som är det absolut bästa för att få rikligt med tomater. När tomaterna växer, är det också bra att beskära dem genom att ta bort sidoskott, vilket fokuserar plantans energi på fruktutvecklingen. Använd gärna stöd eller spaljéer för att hålla plantorna upprätta, vilket också förbättrar luftcirkulationen.
Håll ett öga på tecken på skadedjur som bladlöss och sjukdomar som mjöldagg. Om du upptäcker problem, överväg att använda naturliga bekämpningsmedel eller insektsskydd för att skydda dina plantor. När tomaterna är mogna, kännetecknas de av en djup färg och en lätt mjukhet vid beröring. Skörda dem vid rätt tidpunkt för att få ut det mesta av smaken.
För att bevara smaken och kvaliteten, förvara tomaterna i rumstemperatur istället för kylskåp.
Lycka till med din tomatodling!
En klassisk sås för pasta, pizza eller lasagne. Koka ner krossade tomater med lök, vitlök, örter och lite olivolja för en smakrik sås.
Tomater passar utmärkt i sallader, som en klassisk grekisk sallad med fetaost, oliver, lök och gurka, eller en fräsch tomatsallad med basilika och balsamvinäger.
Gör en god tomatsoppa genom att koka ner tomater med lök, vitlök och grönsaksbuljong. Mixa slätt och servera med krutonger.
Hacka tomater och blanda med vitlök, basilika, olivolja och balsamvinäger. Servera på grillat bröd för en smakrik förrätt.
En grönsaksrätt som inkluderar tomater, zucchini, aubergine och paprika. Koka ihop med örter för en färgglad och välsmakande måltid.
Gröp ur stora tomater och fyll dem med en blandning av ris, köttfärs, grönsaker och kryddor. Gratinera i ugnen.
Gör en enkel pastarätt med färska tomater, vitlök, chili och olivolja. Toppa med färsk basilika och parmesan.
Lägg tomatskivor i en ugnsform, strö över ost och brödsmulor, och gratinera i ugnen tills osten är gyllenbrun.
Gör en frisk tomatjuice eller bloody Mary med färska tomater, citron, salt och kryddor.
Hacka tomater, lök, koriander och jalapeños för en fräsch salsa som passar perfekt till tacos eller grillat.