GK-logga

Guldkannan Towa ger jord som växter vill ha.

Kretslopp är att återanvända och inte kasta bort. Att kompostera är ett kretslopp, det som blivit över i matlagning och trädgård sparas, får sova en säsong eller två för att förvandlas till bästa jorden. Med en näringsfattig kompost på löv, grenar eller materialet från en urinseparerande toalett, ja då är topping med guldvatten guld värt. Kretslopp, ekologiskt och gratis.

Komposteringskonstens nestor Gunnar Eriksson är en varm förespråkare för återvinning. Hans Kompostcenter ligger på Överjärva gård i Solna. –Vi erbjuder Guldkannan förstås, en självklarhet då vi förutom komposter säljer framtidens toaletter. Jag brukar rekommendera köpare av förbränningstoaletter att också investera i en Guldkanna, för att inte behöva använda energi och pengar bara för att koka bort urin. Många som köpt en Guldkanna till sig själva kommer tillbaka och köper fler som present. Guldkannan har regelbundet använts de senaste fyra, fem somrarna i min familj.

Guldkannan Towa som uppfanns i Sundbyberg och tillverkas i Eskilstuna har fått såväl design- som material- och miljöpriser och även ett stipendium för hållbar utveckling! Åsa Lövberg, designer, innovatör och entreprenör gillar kretslopp och ville ge kretsloppet ett ansikte. – Gör växtnäringen själv, tänkte jag. Att lära och leva med, i och för naturen känns nödvändigt och det fanns inget bekvämt sätt att ta tillvara guldvatten som ju är så kraftfullt, rent och gratis. Så en snygg stadig hink med sits och lock och ergonomiskt handtag, ville jag ha.

I boken Kompost lär Gunnar Eriksson ut allt som finns att veta om kompostering från hushåll, trädgård och latrin. Och då anpassat för våra svenska förhållanden.

Guldkannan Towa© beställs genom vår hemsida www.guldkannan.se eller köps hos någon av våra återförsäljare

*Guldvatten är ca tio delar vatten och en del kiss. Sitt bekvämt, kissa och vattna på allt du vill ska växa.

Sedan urminnes tider har odlare vetat att allt som växer behöver näring. Och att det man tar från jorden i form av skörd behöver ersättas. I årtusenden har guldvatten* använts som effektiv och helt naturlig växtnä- ring, men det har aldrig varit så bekvämt som idag.