Töm Guldkannan varje dag

Fråga från kund:

Hej! Just fått hem min Towa och testat, hur bra som helst! Tack för ni tagit fram en fin produkt som stödjer det naturliga kretsloppet! Bra info förutom en punkt: hur ofta tömma? ”I de flesta fall kan Towa användas flera gånger innan det är dags att späda med vatten”. Och på hemsidan under kap LUKT: ”ska användas direkt”. En hint om antal timmar man kan låta den stå med urin utan att det luktar eller näringen förstörs vore önskvärt. Förstås beroende på mängd och temperatur, men normal fall och grov uppskattning i alla fall. Antal ggr per dag den bör tömmas? Eller efter varje person i hushållets gissning?

/Maria

Svar:
Hej Maria!
Någon dag är inget problem.
Vad gäller näring är det bara kväve som kan försvinna. Den försvinner genom att den omvandlas till ammoniak, så om det börjar lukta ammoniak så vet du att näring börjar försvinna. När det bildas ammoniak går också pH upp och då bildas avlagringar i kannan. Det är fosfor, magnesium och kalcium som bildar avlagringar. Om du börjar se detta så har du alltså lagrat för länge. Då växer också ureasbildande bakterier i avlagringarna, så då bildas lukt mycket snabbare än i en ren kanna.
 
Så ur näringssynpunkt är det inget problem att lagra 1-2 dygns, och enstaka tillfällen med ren kanna kanske fler dygn. Men ju längre man lagrar ju snabbare får man avlagring och ju kortare kan man lagra innan det börjar lukta.
 
Jag tror att ett av lättaste sätten att få bort avlagring och bakterier kan vara med lite maskindiskspulver och kokhett vatten, och borsta /gnugga ordentligt. Det är viktigt att hålla kannan ren för att förebygga att lukt bildas snabbt.

Vänliga hälsningar,
Håkan

sv Swedish