Citronträd och Citrusfrukter

Citronträd och citrusfrukter är härliga tillskott till trädgården eller balkongen, och deras underbara dofter och smaker är svåra att motstå. För att hålla dem friska och produktiva är det viktigt att ge dem rätt vård.

 

När det gäller skötsel är det avgörande att citrusväxterna får tillräckligt med solsken och dränerande jord. Placera dem på en plats där de kan få minst 6-8 timmar direkt solljus varje dag. När du planterar dem, se till att jorden är väldränerad för att förhindra rotröta.

guldvatten citrus

Gödsel till citrusväxter

Vad gäller gödsling behöver citrusväxter regelbunden näring för att trivas och producera frukt. Gödsla dem under vår och sommar när de är i tillväxtfas.

 

När det gäller jordens näringsämnen behöver citrusväxter vanligtvis kväve, fosfor och kalium för att växa och producera frukt. Du kan välja ett gödsel som är speciellt formulerad för citrusväxter och innehåller dessa näringsämnen i rätt proportioner eller använda guldvatten som är gratis och innehåller allt citrusväxter behöver i form av dessa näringsämnen. 

 

Att sköta citronträd och andra citrusväxter kräver uppmärksamhet och omtanke, men belöningen är värt ansträngningen när du skördar saftiga och aromatiska frukter från dina egna träd.

Guldvatten till citrusfrukter

Guldvatten, även känt som urin, är ett användbart gödselmedel för växter, inklusive citronträd. Urin innehåller kväve, fosfor och kalium, vilka är viktiga näringsämnen för växters tillväxt och hälsa. Dessutom innehåller det även spårämnen som kan vara fördelaktiga för växter.

guldvatten till citrus

När det gäller gödsling av citronträd är det viktigt att tillhandahålla de näringsämnen som trädet behöver i rätt proportioner. Citronträd har specifika näringsbehov, särskilt när det gäller järn, vilket kan vara bristfälligt i vissa jordar. Därför är det vanligt att använda specialgödselmedel som är utformade för citrusväxter, eftersom de innehåller rätt balans av näringsämnen, inklusive extra järn.

guldvatten till citrus
guldvatten citronträd

Andra näringsämnen för citrusträd

 

Citronträd lätt kan få svårt att ta upp tillräckligt med järn. Därför innehåller svenska citrusgödselmedel ofta extra järn.

 

Man rekommenderar att kvävet är i nitratform och att gödseln inte ska innehålla klorid 

 

 

Eftersom urin endast innehåller lite järn, dess kväve först omvandlas till ammonium, som i och för sig efter några dagar till någon vecka omvandlats till nitratform och urin dessutom innehåller klorid (olika mycket beroende på hur mycket man saltar maten) och då ett citrusträd i vårt klimat dessutom är en ömtålig och, tror jag, relativt dyr växt så rekommenderar jag användning av något specialgödselmedel. Jag avråder från urin som enda gödselmedel till just citronträd.  Jag rekommenderar dock att du kollar den dosering du vill använda på internet, för många inlägg verkar tycka att dosering enligt i tabellerna på flaskorna är för låg.

Citronträd har ofta svårigheter att absorbera tillräckligt med järn, vilket kan leda till näringsbrist. Av denna anledning är det vanligt att svenska citrus-gödselmedel är berikade med extra järn för att säkerställa hälsosam tillväxt och utveckling.

 

För optimal tillväxt är det viktigt att kvävet i gödseln är i form av nitrat, och att den är fri från klorid. Detta säkerställer att trädet får lämplig näring utan att utsättas för skadliga kemikalier.

 

Vi rekommenderar att tillföra andra näringsämnen som tyvärr saknas i guldvatten. För det första innehåller urin endast små mängder järn, vilket inte tillgodoser trädens behov. Dessutom måste kvävet i urinen först omvandlas till ammonium, och sedan vidare till nitrat, vilket kan ta tid och inte alltid säkerställer en jämn tillförsel av näringsämnen. Dessutom kan urin innehålla varierande mängder klorid beroende på individens kostvanor, vilket kan vara skadligt för citronträdet.

Därför är det att föredra att använda specialgödselmedel som är specifikt utformade för citronträd för att säkerställa en balanserad och tillräcklig näringsförsörjning. Det är dock viktigt att följa rekommenderade doseringar, även om vissa källor på internet kanske föreslår högre doser än vad som anges på produktens förpackning. Att övergödsla trädet kan vara lika skadligt som att undergödsla det, så det är bäst att vara försiktig och noggrann med gödselmedlet och att följa råd från pålitliga källor.