Plast och miljö

Guldkannan AB tillverkar och säljer Guldkannan Towa, en kombinerad vattenkanna och potta för mycket värdefull växtnäring och för ett ekologiskt kretslopp i vår vardag. Svensk design av Åsa Lövberg. Vi vill inspirera till odling och att gödsla medvetet, samt informera om natur, kretslopp och klimat. Det fordrar resurssnål produktion och medvetet materialval till Guldkannan.

gödsla

Ergonomisk

Guldkannan ska vara ergonomisk det vill säga lätt att bära och hälla ur och stadig att sitta på och i lämplig höjd, inte för tung och samtidigt hålla för en tyngd upp till ca 150 kg. Dessutom hållbar över tid. Konstruktionen ska fungera för industriell tillverkning och Guldkannan måste givetvis även fungera kemiskt med urin och ha ett skäligt pris för merparten av eventuella användare. Mycket att ta hänsyn till.

Det sammantaget bästa alternativet blev plast – med tillverkning i Sverige. Men inte vilken plast som helst. Det finns många olika plastsorter och de finns precis överallt runt om oss från färg, bilindustrin och medicinsk teknik till förpackningar.
 

Material

Guldkannan tillverkas av en plast som heter Polypropen (PP) som i sin tur tillverkas av råolja. Polypropen (PP) är uppbyggt av kol och väte. Detta räknas inte till de skadliga kemikalierna på något sätt. Tillverkningen är resurssnål och inga av tillsatserna är heller farliga. Plasten är återvinningsbar – en termoplast som kan malas ner och användas för att tillverka nya plastdetaljer. Dock vill vi minska uttaget av råolja och vi vill minska på plast i vår vardag. Vi tillverkar hos Mälarplast i Eskilstuna.

plast

Farligheterna med plast är dess tillsatser samt den kolossala mängd engångsförpackningar i plast som slängs i skog och mark och i våra hav, där den är svår, kanske omöjlig att bryta er. Därför ska alla producenter och konsumenter i möjligaste mån hitta alternativ och vi ska sortera på korrekt sätt. Vi vill inte ha de små mikroplasterna i vårt ekosystem, tack!
 
Inledningsvis tillsatte vi kalk i plasten för Guldkannan, det var år 2010 men efter en tid blev materialet tyvärr för skört och sprack. Andra idéer och material som uteslutits: Zink, rostfritt stål, trä, keramik, betong, glas, gummi, sten, textil, emalj, av olika praktiska och miljömässiga skäl.
 
Nu har utvecklingen gått framåt och vi undersöker alternativa material, så kallade bioplaster och det hoppas vi kunna återkomma till. Kriterierna är som ovan, och vi kommer ständigt att förbättra det som är möjligt i både material och konstruktion.
 

förpackning

Förpackning

Guldkannans förpackning är tillverkad på PacsOn i Ljungby vilka arbetar kontinuerligt med miljöaspekter i sin tillverkning. Även den ska hålla, både som fraktemballage till världens alla hörn och som förvaringskartong till Guldkannan. Dessutom som skyltmaterial i butik och mässor. Multifunktion = miljötänk.
 

Frakt

Vi har som mål att ha en så slimmad organisation och distribution som möjligt och letar ständigt efter bästa fraktbolag. Idag låter vi Guldkannan transporteras med Schenker som har hållbarhetsarbete högt på agendan.
 
Det kostar att ligga på topp och att vara miljömedveten men det är det värt – för själ och hjärta. Vår prispolicy är anpassad för en så stor målgrupp som möjligt, för vår målsättning är att många människor ska upptäcka fördelarna med egen ekologisk hobbyodling och i sin tur lära sina barn och barnbarn. Att odla växter är även att odla syre, kan man säga.

frakt

Världens bästa växtnäring


Urin innehåller så gott som allt en växt behöver. Det är gratis och nära till hands, vi slipper tillverka, paketera och frakta djurgödsel – vilket är bra för miljön. Späd fem till femton delar med vatten och du har egen växtnäring, ibland kallad guldvatten. Nu kan du betrakta dig själv som en klok miljöaktivist. Och – myten om att nyttoväxterna skulle ta upp eventuella mediciner är betydligt överdriven, det finns inga vetenskapliga belägg för detta, enligt forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet. Däremot ska vi inte spola ut antibiotika och hormoner i våra sjöar och hav! Så spola inte bort världens bästa växtnäring.

[gtranslate]