Reservdelar

För värdefull växtnäring och ekologiskt kretslopp i vardagen.

Guldkannan har unika och uppskattade fördelar. Både lätt att vattna med och bekväm att sitta på! Lär känna de unika fördelarna och speciella förutsättningarna med världens enda Guldkanna. Behandlas varsamt.

 

Design och material är uttänkt, provat och tillverkat för att ge dig bästa upplevelse i samband med ditt bidrag för naturen och miljön. Hela projektet kring Guldkannan har sin grund i närodlat, kretslopp och ekologi. Att förklara Towa i detalj kanske inte behövs, men så här gick tankarna när jag gav henne sin helt unika form:

Alla delar kan köpas separat utom själva hinken.

Guldkannan Towa
HINK

Sitt bekvämt.

HANDTAG
Lägg till din text för inforuta här
PIP
Lägg till din text för inforuta här
LOCK
Lägg till din text för inforuta här
SITS
Lägg till din text för inforuta här

Klimatsmart är att köpa reservdelar.

1. Ergonomiskt handtag

Towa är ergonomiskt formad för att vara snäll mot kroppen. Större och tjockare handtag i bakändan gör det lättare att hälla, både med lite och mycket i kannan. Sätt på handtaget genom att trycka in de små nabbarna på hinken i hålen på handtaget. Låses i uppläge men är lätt att fälla ned när du ska sätta dig!


OBS! ↗ Se till att handtaget vänds åt rätt håll – tjocka och räfflade delen bakåt. Och håll jämvikten genom att hålla långt bak på handtaget. Ibland kanske du ska använda båda händerna. Känn efter att du får balans.


2. Pipen och korken

För att inte ta så stor plats och bli lättare att skicka är pipen löstagbar. Då sitter korken där istället. Korken är inte tät, den är enbart där för ev. lukt och den ska inte tryckas ända in, då blir det svårt att få ut den. Knyt ett snöre eller liknande och sätt fast den i hålet på hinken, så vet du var du har den.


Pipen ska vara trög att sätta på, plasten kan vara lite olika beroende på temperatur. Med lite vatten eller diskmedel går det lättare. Pipen är lång – som på kannor förr i tiden, så att den kommer in långt bland grödorna. Guldvattnet ska hamna i jorden och inte på bladen. Eller i våra sjöar och hav.


3. Hinken

Blanda i vattnet direkt i hinken. Höjden 23 cm är anpassad för att Towa inte ska bli för stor och tung att vattna med och ändå tillräckligt hög att sitta på, betydligt högre än vanliga pottor. och stadigare än en hink! Ca 10 l.


4. Sitsen

När du placerar sitsen på hinken och sätter dig ner känner du att den är stadig för att vara en hink eller potta. Towa klarar tyngder upp till 150 kg. Men kannan är ingen toalett så slappna inte av för mycket; det är guldvatten växterna vill ha.

Det finns en markering inuti som visar vilken mängd som är lämplig för att urinet inte ska rinna ut (utan pip). Cirka en liter. Hinken är anpassad så att den är smal intill kroppen, inte för stor och tung men ändå tillräckligt hög att sitta på, betydligt högre än vanliga pottor. Rymmer ca 10 l. Se vår litergradering på hemsidan. Har du svårt att resa dig så rekommenderar min mamma (över 90 år) att Towa placeras så att du kan ta tag i handfat, möbel eller något annat stadigt. Eller ställ Towa på en liten pall! Hinken fungerar även utmärkt som komposthink, då kan du hälla ut lakvattnet genom pipen. Pipens placering på hinken är en bit upp så att inte vätska riskerar att sugas upp i pipen.


5. Hjärt-locket

I de flesta fall kan Towa användas flera gånger innan det är dags att späda med vatten. Under tiden sätter du på det röda hjärt-locket som hjälper till att hålla eventuell lukt borta. Och för kvävets hållbarhet.


Locket kan vara lite ojämnt och skevt i början men ”sätter sig” efter en tid och blir då lufttätt, men locket ska inte sitta fast.


Färgen

Naturen ståtar med en mängd gröna nyanser och färgen jag utgått ifrån är Alens gröna blad. Al-grönt på sidenmatt yta.


Guldtips

Jag ser Guldkannan som ett nattkärl och vattenkanna men inte som ett förvaringskärl. Guldvattnet ska göra nytta i jorden direkt. Att späda med nio delar vatten är en gyllene regel, men olika växter har olika behov. Urin innehåller i stort sett samma näringsämnen som konstgödningsmedel i handeln, men betydligt mindre tungmetaller. Guldvattnet är den kemiska förebilden!


Undvik att fylla kannan med vatten ända upp, det är den inte konstruerad för. När du bär Guldkannan så ska du tänka på att handtaget är format för att vara ergonomiskt med en asymetrisk design, så skapa jämvikt genom att hålla långt bak på handtaget.

Givetvis kan du göda med enbart guld först och vattna efter, om du tycker det är enklare. Växterna bråkar inte om detaljer, men för mycket outspätt guldvatten kan bränna. Urin innehåller i stort sett samma näringsämnen som konstgödningsmedel i handeln, men betydligt mindre tungmetaller. Guldvattnet är den kemiska förebilden!


Vi får ofta frågor gällande guldvatten. Läs på hemsidan vad forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet har kommit fram till. Där kan du även se ett föredrag med Håkan Jönsson som är professor i miljöteknik. På vår hemsida finns även en praktisk gödningstabell.

Att dra sitt strå till stacken när klimatet behöver vår hjälp är en önskan hos många. Börja med att: Odla, guldvattengödsla och kompostera! Att sluta sitt eget kretslopp är varken svårt eller obekvämt. Inspirera barnen att mata blommorna och starta en god cirkel. Guldkannan gör det enkelt för dig att ta tillvara det värdefulla guldvattnet.


Produktfakta

Plasten är Polypropylen (PP), helt utan ämnen som betraktas som farliga för hälsa och miljö. Normalt är plasten inte irriterande mot hud. Plasten kan återanvändas. Även spill i produktionen mals ner och används på nytt.

Towa tål temperaturer mellan -10°C – +75°C men ska inte utsättas för direkt eld eller placeras på heta spisplattor etc. Lämna inte heller Towa ute i vinterkylan!


Efter lång och trogen tjänst källsorteras Towa som hårdplast och kartongen som wellpapp. Eller behålles som förvaringskartong.

 

Rengöring

Jag behöver väl inte säga att Towa ska sköljas ur med vatten, gärna hett efter varje gång, eventuellt med lite miljömärkt diskmedel eller såpa. Mer noggrant med borste och rengöringsmedel vid behov.


Tack

alla ni som hejat, supportat, fyllt i enkäter, köpt och beställt på mässor, mejl, telefon och brev. Det stora intresset har bidragit till att Guldkannan sedan många år är en produkt och ett aktiebolag i svensk regi med svensk produktion och svenskt patent.

Vi hoppas att hon kommer att vara till belåtenhet och sprida såväl glädje som guldvatten.


Prisad

Guldkannan har fått pris för design, material, miljö och hållbar utveckling. Det är vi väldigt stolta över, men allra stoltast är vi när våra användare utrycker sin glädje.
Gödsling med urin/guldvatten rekommenderas av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet för miljöanpassad gödning och hållbar utveckling. Har du frågor gällande guldvatten så kan du mejla dem till oss så vidarebefordrar vi dem till Prof. Håkan Jönsson från Sveriges lantbruksuniversitet som kan allt om ämnet.


Läs mer om växtkraft och livsvilja, jord, vatten, luft, eld och allt annat som hör till det dagliga klimatarbetet på guldkannan.se. Besök oss gärna på Facebook och Instagram. Handlar gör du också på hemsidan eller hos någon av våra återförsäljare i Sverige, Norge och Finland.

Så nu; Sätt dig bekvämt, kissa, häll vatten i Guldkannan, sätt på locket och vattna! Både jord och växter kommer att tacka dig.


Med gröna hälsningar,
Towa & Vänner

Guldkannan AB


www.guldkannan.se
in**@gu********.se

[gtranslate]