Vad kan man vattna med Guldvatten?

Guldvattna gärna allt som du vill ska växa. Så som blommor, rosor, klematis, pelargoner, orkidé, rhododendron. Även ätbara grönsaker och frukter så som chili, äppelträd, blåbär, potatis, citrus, paprika, rabarber, squash, solros, gurka, mangold, spenat, potatis, majs, vinbär, krusbär etc. Alla växter behöver sisådär samma sorts näring i ungefär samma proportioner, från rovan i landet till fikusen i fönstret! Det behövs mest av kväve, kalium, fosfor, svavel, magnesium och kalcium. Sedan behövs bor, mangan, järn, koppar, zink och molybden i mindre mängder. Fattas det något enda litet ämne så visar växten sitt missnöje på olika sätt.

 

Mer om vad och hur du bäst gödslar och hur Guldkannan används kan du läsa under 

Frågor & Svar.

guldvatten vattna med Guldkannan Towa

Guldvatten till grönsaker

Självklart, på Sveriges Lantbruksuniversitet har det forskats. Mänsklig urin ger bästa skörd och minsta miljöpåverkan av alla gödselalternativ. Vattna inte på bladen utan ner i jorden, där ska näringen vara. Och vattna inte direkt innan skörd. Kolla in vår uringödslingstabell! Känns det fel så handlar det mest om ovana och kultur. Man ska veta att kiss är ca 95 procent vatten och är sterilt. Prova att vattna med kissvatten och du kommer snart över eventuella känslor, speciellt när du inser alla fördelarna för växtlighet, ekonomi och miljö. Klimatet kräver smarta val så odla, guldvattengödsla och kompostera så har du dragit ditt strå till stacken för miljön. Kom ihåg att urin har historiskt haft stort värde och har inte ansetts osmakligt på något sett. Tvärtom.

Gödslingstabell för vattning med urin

Gödslingstabell för vattning med urin

Urinkoncentration 7 g/l. Mängderna i tabellen gäller för outspädd urin.

Tabellen framräknade 2012 av Håkan Jönsson, SLU, utifrån rekommenderad gödsling med kväve till de olika grödorna. Om man späder ut urinen skall mängderna ökas i proportion till spänningen.


Ref 1: Odling av frilandsodlade grönsaker, Trädgårdsrådgivningen informerar nr 21, 1987, Lantbruksstyrelsen.

Ref 2: Olika näringsämnens betydelse i frukt och bärodling, Mats Martinsson, Mars 2003, Version 4, www.yara.se.

Ref 3: Gödsling av hallon. Thilda Nilsson. LTJ‐Fakultetens Faktablad 2011:8, SLU. Ref 4: Etikett på Weibulls sättlök 2012.

Ref 5: Weibulls fröpåse 2012

Ref 6: Lord Nelson fröpåse 2012

Ref 7: Ekoplantan

Ref 8: Trädgårdsväxter

Ref 9: Odla.nu

Rättelser och förbättringar skickas till professor emeritus Håkan Jönsson på SLU. ha***********@sl*.se

 

Vi får många frågor om gödsel och guldvatten. Hur ska man kissa, var ska man vattna, när är trädgårdarna redo att gödslas och gödas.

Vi har en gödslingstabell på vår hemsida där man kan få all information.

 

Här kan du se hur du använder guldvatten som växtnäring till dina ätbara odlingar. Gulvatten för lök, gurka, hallon, krusbär, kålrot, morot. Palsternacka, potatis, purjolök, rabarber, rödbetor, sallad, spenat och vinbär.

 

Tabellen är gjord för total mängd outspädd urin under en växtsäsong. Denna totaldos kan delas upp i många mindre doser under odlingssäsongen.

 

För många växter kan man under en växtsäsong gödsla kanske dubbelt så mycket som anges i tabellen, men då bör man absolut dela upp mängden i mindre doser, så man ser hur växten reagerar.

 

Man bör dock inte överskrida mängderna i tabellen alltför mycket när det gäller fleråriga växter. För dessa är det viktigt att man inte gödslar något efter 15 juli eller 1:sta augusti, tidigare datumet om man totalt sett gödslat mer än vad som står i tabellen. Annars finns det stor risk att man lockar växten att växa för mycket alltför sent på hösten, så att den inte hinner vintra in ordentligt. Växter som inte ska övervintra kan man gödsla så långe de växer.

Rädisor till gödslingstabellen
Vi rekommenderar att man blandar 5-10 gånger så mycket vatten som kiss. Växterna är inte så känsliga med exakta proportioner men det man kan tänka på är att inte “bränna” genom en för stark koncentration. 

Mängderna i tabellen gäller för outspädd urin (med 7 g kväve/L). Om man späder urinen skall mängderna ökas i proportion till spädningen. Totalmängden i liter urin per kvadratmeter (kvm) odling kan fördelas på valfritt antal gödslingar. Rekommenderas minst en månad mellan gödsling och skörd av grödor som skall ätas råa som sallad. Tabellen framräknad 2012 av Håkan Jönsson utifrån rekommenderad gödsling med kväve till de olika grödorna.

Guldvatten till gräsmattan?

Har du någon gång sett gula fläckar på gräsmattan? Det kan vara en för koncentrerad urin. Därför späder vi med vatten, även kallat guldvatten. Om hunden ändå varit och kissat på gräsmattan och de lite tråkiga fläckarna redan uppstått så kan man trösta sig med att det är avskräckande för rådjuren och även grävlingar. Vi får många vittnesmål om detta inskickade så det kan vara vårt att prova om du bor så att skadedjur är ett problem. 

Vilka växter vill ha guldvatten?

Alla växter mår bra av guldvatten. Men som alla gödselmedel mer eller mindre. Växter som orkidèer eller blommor som i allmänhet vill stå på en ogödslad jord kan man undvika att gödsla. 

Rosor

Kanske årets sista ros men vilken ros! Vacker och levande med frost i kronbladen in i det sista. Sedan vissna, vila och i vår tittar bladen upp. Själva blomman kommer på sommaren. Friska rosor som håller länge kräver kraftfull jord. Vattna med Guldkannan under vår och högsommar för lång odlingssäsong. Sluta med guldvattnet i juli så att rosen anpassar sig för invintring i god tid. Med guldvatten får den alla näringsämnen den behöver, en naturlag utan fabriker, frakter och handlare. Det är miljöarbete det. ​

rosor guldkannan
Rosor Guldvatten

Hallon

Hur beskär och klipper man hallonbuskar och hur gödslar man dem bäst? Lär dig om guldvatten till hallon, hur du får den bästa skörden och vilken jord som ger den bästa skörden.

Andra blommor

”Rosenskäran” blommar fast det snöar! Fantastisk, så kallad sommarblomma (ej perenn). Ta frön och så nya i vår. Rosenskäran sjävsår sig också. Den sår sig själv där det finns god jord.
rosenskära

Pelaroner

Pelargoner Guldkannan

Pelargon med socker, mums. Nja det är den första snön men pelargoner är faktiskt ätbara och en del riktigt goda i mindre mängder.

Pelargon Guldkannan

Pelargoner är tuffingar och klarar lite frost. Men idag ska vi ta in dem i svalt och ljust utrymme. Så vilar de till i vår. Då väcker vi dem försiktigt och guldvattnar.

Kaffeplanta

Kaffets höga innehåll av antioxidanter är en del av alla positiva egenskaper.

Bananplanta

Bananer= Fibrer Antioxidanter Mineraler (kalium, magnesium, koppar, mangan) Vitaminer (B6 och C) Kolhydrater Protein

Kompost

En trädgårdsavfallskompost med mycket vinterståndare, torrt gräs, kvistar och grenflis/träflis behöver oftast både extra vätska och  kväve. Till en sådan kompost är guldvatten perfekt.  

 

Till en matavfallskompost är det onödigt och inget att rekommendera även om det inte är skadligt heller. En sådan kompost är ofta väl blöt även utan extra vätska. 
 

Tips! Hemma hos oss har vi mycket grönsaksavfall och använder Guldkannan som komposthink. Då är det lätt att vattna med lakvattnet som även det gillas av jord och växter. Bra att hälla ut så att inte komposten blir för blöt.

kompost

Lycka till med era tomater, gurkor, paprika, citrusträd, chili, blåbär, fikon, rabarber och vilka grönsaker ni kan odla i år och tänk på att doseringen av guldvatten inte är hela världen. Om du inte har tillräckligt så ta det ni har och oftast är det snarare så att man har för lite än för mycket! 

[gtranslate]