Tomater

Att plantera tomater är en givande och relativt enkel process som kan utföras både inomhus och utomhus, beroende på din plats och väderförhållanden. Hur gödslar man då tomatplantorna, hur ofta vattnar man och vilka näringsämnen behöver jorden?

gödsla tomater

Tomater & Guldvatten

Enligt tomaternas nestor Åke Truedsson:

"För att tomater ska bli goda måste gödseln vara rik på kalium så med 1 msk vedaska från spis eller grill när man planterar och guldvatten bör gödslingen vara nära perfekt."

Även tidningen Land skriver om Guldvatten som gödsel för tomater.

Läs även om Tina Råmans tips i Hela Gotland.

Steg-för-steg-guide för att plantera tomater:

1. Välj rätt sort:

Det finns många olika sorter av tomater att välja mellan; körsbärstomater, plommontomater eller stora bifftomater. Välj en sort som passar dina preferenser och din odlingssituation.

2. Förbered plantutrymmet:

Tomater trivs bäst i soliga och väldränerade områden. Välj en plats i trädgården eller på balkongen som får minst 6-8 timmar solsken per dag. Se till att jorden är väldränerad och näringsrik.

 

3. Förbered jorden:

Förbättra jorden genom att blanda i kompost eller annat organiskt material för att ge näring åt dina tomater.

vattna tomatplantor

4. Köp plantor eller fröer:

Du kan antingen köpa färdiga plantor från en plantskola eller så frön inomhus några veckor innan den sista frosten förväntas. Om du sår frön inomhus, se till att ge dem tillräckligt med ljus och hålla dem fuktiga tills de är redo att planteras utomhus.

5. Plantera utomhus:

När risken för frost har passerat och jorden har blivit varm kan du plantera dina tomater utomhus. Gräv hål som är något större än rotkulorna på dina plantor och placera dem i hålen. Se till att täcka rötterna ordentligt och tryck jorden runt plantan för att stabilisera den.

6. Stöd:

De flesta tomatsorter behöver stöd för att växa uppåt och för att undvika att frukten ligger på marken. Du kan använda tomatspiralstöd, trälister eller vilket annat stödsystem som passar dig bäst.

hur ofta guldvatten till tomater

7. Vattna och gödsla regelbundet:

Håll jorden fuktig men inte blöt. Tomater behöver regelbundet vatten, särskilt under torra perioder. Gödsla med en balanserad gödsel en gång i månaden för att säkerställa hälsosam tillväxt och en riklig skörd. Guldvatten är det absolut bästa alternativet för upp till 7 gånger större plantor och en rikligare skörd.

8. Skötsel och underhåll:

Ta bort ogräs runt dina tomater regelbundet för att minska konkurrensen om näring och vatten. Du kan också behöva knipsa bort sidogrenar som brukar kallas för tjuvar för att främja luftcirkulation.

9. Skörda:

När dina tomater når mognad kan du skörda dem genom att försiktigt plocka dem från plantan. Låt dem mogna helt på plantan för bästa smak.

Genom att följa dessa steg bör du kunna odla hälsosamma och läckra tomater i din trädgård eller på din balkong. Lycka till!

hur ofta kan man vattna med guldvatten

Gödsla tomater med guldvatten

Guldvatten är en naturlig och näringsrik gödsel för växter, inklusive tomater. Att använda utspädd urin som gödsel är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till kommersiella gödselmedel.

 

För att skapa guldvatten blandar du urin med vatten i förhållandet 1:10. Man blandar ut kisset med vatten för att minska risken att övergödsla växterna samtidigt som det hjälper till att minska lukten. Urin innehåller kväve, fosfor och kalium, vilka är viktiga näringsämnen för växternas och tomatplantornas tillväxt och utveckling.

 

Gödsling med guldvatten är ett effektivt sätt att förbättra tillväxten och skörden av tomater, samtidigt som det minskar behovet av kommersiella gödselmedel och är miljövänligt. 

bind upp tomatplantorna

Tomater mår bra av mycket kalium i jorden

För att komplettera det annars mer än tillräckliga gödselmedlet guldvattnet så kan man tillföra en liten mängd aska från tex grillen eller brasan. Askan innehåller kalium som tomaterna mår bra av. Kiss i sin tur innehåller fosfor, kväve och såklart även kalium.

Vattna med Guldkannan

Läs mer om hur och när du ska gödsla med guldvatten. Hur och när du bör plantera dina växter och läs även vår gödseltabell hos Guldkannan

Det här kan du gödsla med guldvatten!

Se vad mer du kan vattna med Guldkannan.