Hallon

Hallon, förmodligen enligt många det godaste bäret i trädgården, saftig och smakrik, en populär och läcker buske som kräver lite omsorg för att trivas och ge en riklig skörd.

Hallon tillhör släktet rosväxter vilket man lätt kan föreställa sig när man råkar sticka sig på någon av dess taggar. Dessa bär är vanligtvis röda till färgen, men det finns även sorter som producerar gula, svarta eller lila hallon. De är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler och anses vara en hälsosam del av kosten.

 

Hallon kan ätas färska direkt från busken eller användas i en mängd olika recept, inklusive pajer, sylt, geléer, smoothies och desserter. Deras sötma och syrlighet gör dem till en mångsidig ingrediens som passar både för söta och salta rätter.

 

När det gäller odling är hallon relativt lättskötta och kan trivas i de flesta trädgårdar. De föredrar soligt läge och väldränerad jord. För att odla hallon framgångsrikt är såklart läget viktigt så att solen når knopparna men även att planera gödsling och beskärning.

 

Gödsla hallon

När det gäller gödsling så behöver hallon rikligt med kväve i jorden för att trivas. Det absolut bästa gödslet för hallon är guldvatten då urin innehåller alla de näringsämnen hallonen behöver, nämligen kväve, fosfor och kalium. Vattna på jorden, näringen i guldvatten tas inte upp genom bladen utan ska ner till rötterna som sedan tas upp av växten.

 

Hallon trivs bäst i en väldränerad jord med ett pH-värde mellan 5,5 och 6,5. En allmän tumregel är att gödsla hallonbuskar på våren före tillväxtsäsongen och igen efter att skörden har skett på hösten. Använd en balanserad gödsel eller kompost för att tillföra de nödvändiga näringsämnena. 

 

Ibland kan man uppleva att bladen gulnat eller tappat färg. Det beror i regel på en brist i näringsupptagningen som kan bero på brist av något näringsämne. Om man tillsätter urin blandat med vatten så får hallonbusken dessa näringsämnen och även frukterna en stark och fin färg. Så länge du blandar ut kisset med vatten så kan du lugnt vattna med Guldkannan 1-2 gånger i veckan. 

 

I naturen växer hallonbuskar på platser med kväverik jord och det är beviset för att gödsling med Guldkannan är det enda du behöver. Kiss innehåller nämligen mycket kväve och massor med andra näringsämnen.

hallon

Beskärning av hallonbuskar

Regelbunden vattning och beskärning är viktiga för att främja en god tillväxt och skörd. Hallonbuskar kan vara ettåriga eller tvååriga, vilket påverkar beskärningsmetoden. Man rekommenderar att ta bort de tvååriga grenarna redan på hösten efter skörd men det går lika bra på våren. Man ser lätt vilka som ska tas bort, de som inte är gröna när man bryter av dem eller börjar få knoppar på våren kan man klippa bort vid roten.

ines-castellano-q5OVWAIrYjs-unsplash

När det kommer till beskärning är det viktigt att förstå hallonbuskarnas tillväxtvanor. Hallonbuskar kan vara antingen en- eller tvååriga. Enåriga buskar producerar frukt på fjolårets skott, medan tvååriga buskar producerar frukt på årets skott. För enåriga buskar bör du beskära bort de gamla skotten efter skörd för att ge plats åt nya skott. För tvååriga buskar är det bäst att ta bort de döda eller svaga skotten på våren och sedan beskära de nya skotten på hösten efter skörd.

 

Att planera gödsling och beskärning är avgörande för att uppnå en hälsosam och produktiv hallonodling. Genom att tillhandahålla rätt näringsämnen och skapa en lämplig tillväxtmiljö kan du njuta av en riklig skörd av dessa ljuvliga bär år efter år.

Så; hallon inte bara läckra att äta utan också en rolig och tillfredsställande gröda att odla hemma i trädgården. Med lite omsorg och uppmärksamhet kan du njuta av färska, hälsosamma hallon direkt från din egen trädgård.

hallon

Det här kan du gödsla med guldvatten!

Se vad mer du kan vattna med Guldkannan.
[gtranslate]