Odla dahlior

Välj lämpliga dahlior

Det finns många olika sorter och färger av dahlior att välja mellan. Välj sorter som passar din trädgård och dina preferenser när det gäller färg och storlek på blommorna.

Bestäm plats och förbered jorden

Välj en plats i din trädgård som får fullt solljus och har väldränerad jord. Förbered jorden genom att luckra upp den och blanda i organiskt material som kompost för att förbättra jordstrukturen och näringen.

Plantera dahlior

Gräv hål som är tillräckligt djupa för att rymma dahlior och placera dem i hålen med rötterna nedåt. Se till att hålla rötterna försiktigt åtskilda och täck dem sedan med jord. Lämna tillräckligt med utrymme mellan växterna för att de ska kunna växa och sprida sig.

gillar dahlior guldvatten

Bevattning

Vattna dahliorna ordentligt efter att du har planterat dem för att hjälpa till att etablera rötterna. Fortsätt sedan att vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, för att hålla jorden fuktig men inte blöt.

Sköt om dina dahlior

Ta bort ogräs runt dahliorna regelbundet för att minska konkurrensen om vatten och näringsämnen. Stöd dahliorna med pinnar eller korgar om det behövs för att förhindra att de faller omkull när de växer.

Gödsla och beskär

Gödsla dahliorna regelbundet under växtsäsongen (gärna med naturliga gödselmedel som guldvatten) för att främja tillväxt och blomning. Beskär även vissnade blommor och löv för att främja ny tillväxt och förhindra sjukdomar.

dahlior

Hur många dahlior per knöl?

Antalet dahlior som kan växa från en enda knöl beror på flera faktorer, inklusive knölens storlek och sorten på dahliorna. Vanligtvis kan en frisk och välmående knöl producera en eller flera stjälkar, vilka kan bära enstaka blommor eller kluster av blommor.

En normal knöl kan producera vanligtvis en till tre stjälkar, men det kan finnas undantag beroende på knölens storlek och hur välmående den är. Om du vill ha fler dahlior kan du dela knölen försiktigt innan du planterar den, vilket kan öka antalet stjälkar och därmed antalet blommor.

Som tumregel kan du förvänta dig att få en till tre stjälkar med blommor från varje knöl, men det kan variera beroende på olika faktorer.

Njut av blommorna

Njut av att se dina dahlior växa och blomstra under säsongen. Klipp gärna av blommorna för att använda dem i buketter och arrangemang och dela med dig av skönheten till vänner och familj. Glädjs över vackra och hälsosamma dahlior som kommer att lysa upp din trädgård under hela växtsäsongen.

guldvatten dahlior

Gödsla dahlior

Att gödsla dina dahlior är en viktig del av att hålla dem friska och blomstrande. Här är några tips för att gödsla dahlior:

 

Använd rätt gödsel

Använd en balanserad gödsel som innehåller alla de viktiga näringsämnena, särskilt kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Till exempel guldvatten som har en NPK-förhållande på 10-10-10 eller liknande fungerar bra.

 

När ska man gödsla dahlior

Börja gödsla dina dahlior när de börjar växa och fortsätt sedan med regelbundna gödslingsapplikationer under hela växtsäsongen. Vanligtvis kan du börja gödsla ungefär en månad efter att du har planterat dem.

vattna dahlior med guldvatten

Använd ekologiska alternativ

Det finns många kemiska gödselmedel i butikerna som kanske fungerar för att dina dahlior ska växa men som skadar jorden och naturen, istället rekommenderas till exempel guldvatten tillsammans med kompost som är ett giftfritt och gratis alternativ för att förbättra jordstrukturen och ge näring åt dina dahlior på ett naturligt sätt.

Guldvatten till dahlior

Vattna med guldvatten jämnt runt rötterna av växterna. Se till att inte vattna gödslet direkt på stjälken för att undvika bränning.

Vattna ordentligt

Efter att du har gödslat dina dahlior, vattna dem noggrant för att hjälpa gödseln att nå rötterna och absorberas effektivt av växterna.

 

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa dina dahlior att växa starka och producera vackra blommor under hela odlingssäsongen

Dahlior året runt

Dahlior är växter som oftast blommar under sommaren och hösten, vilka är de huvudsakliga årstiderna då dahlior är mest aktiva. De vilar helst under vintern när temperaturen blir för kall för deras tillväxt. Årstiden då dahlior blommar och vilar är beroende av klimat och växtens tillväxtcykel.
 
guldvatten till dahlior

VÅR

På våren, när jorden börjar värmas upp och risken för frost avtar, är det dags att förbereda jorden för att plantera dahlior. Det är vanligt att plantera dahlior på våren när risken för frost har passerat, vanligtvis när jordtemperaturen når en lämplig nivå för att främja tillväxt.

SOMMAR

Under sommarmånaderna fortsätter dahliorna att växa och utvecklas. De börjar producera stjälkar och knoppar som sedan blommar och ger färg till trädgården. Dahlior trivs vanligtvis i varmt och soligt väder under sommaren, men de kan behöva extra vatten under torra perioder för att fortsätta blomstra.

HÖST

Dahlior fortsätter att blomstra starkt under hösten och kan vara en av de sista blommorna som blommar innan frosten kommer. Många sorter av dahlior är kända för sina vackra höstfärger och kan vara ett vackert tillskott till trädgården under denna tid på året.

VINTER

När temperaturen börjar sjunka och risken för frost ökar, kommer dahlior att börja avta i tillväxt och till slut dö ner när de exponeras för frost. I kallare klimat kan dahlior vara perenna och komma tillbaka varje år om de skyddas ordentligt under vintern eller grävs upp och förvaras inomhus i en frostfri miljö.

Det här kan du gödsla med guldvatten!

Se vad mer du kan vattna med Guldkannan.