Det ligger i luften

Andas in… du har just fått i dig kväve och syre men även massa andra gaser som argon, neon och ozon och den viktiga vattenångan, förstås. Och andas ut… du har blivit av med koldioxiden du inte ska ha i kroppen. Det tillsammans med de andra gaserna är luft.

Då så, då har lungorna jobbat, men alla andas inte med lungor, en del djur andas med gälar eller trakéer. Om vi slutar andas fungerar inte våra celler. Det är syret, växternas utandning, som vi lever av. Utan växter, ingen luft. Andnöd. Andedräkten är desamma som utandning och i ett andetag tar du tag i luften och andas in. En terapi i sig.

Vi lever i en gasblandning som utan levande djur och växter skulle vara omöjlig att leva i. Vår andedräkt bevisar om vi lever eller inte. Jordens atmosfär är det vi brukar kalla luft. Friska luften finns utomhus. Vi klarar bara några minuter utan luft så njut nu i fulla drag. Atmosfären är som en tunn fosterhinna som skyddar oss mot farligheter ute i rymden. Innanför kan vi utvecklas till det absolut bästa vi kan. Livets mening. Förutom gaserna finns partiklar, så som pollen, damm och sporer i luften. Det är så växterna sprider sig över jordklotet. Och så finns det rök och avgaser, som det bara kan vara alldeles för mycket av. Dofter och lukter är molekyler som sprids i luften. Dofterna påverkar djuren i allra högsta grad och de luktar och spårar sig fram till sitt mål.

 
Det är mycket som händer i luften. Från jorden tittar vi upp mot himlen. Dit vill väl alla… Himlen är ofta blå eller grå eller med nyanser av rött och gult beroende på hur ljus och strålning sprids. Hade vi ingen luft skulle det vara svart som det är kring de andra himlakropparna. Men vi på jorden kan se moln, regnbågar, polarsken, blixtar och regn på himlen. Även smog och ljusföroreningarpåverkar djur och människor. Det lyser åt fanders, kan man säga. Ett annat fenomen är de avlånga streck som flygplansmotorer kan lämna efter sig på himlen.
 
Luften tunnas ut och blir svårare att andas längre ut eller högre upp från marken man är. Vi kan anpassa oss att leva och bo i tunn luft högt upp i bergen men som ovan kan man bli lite andfådd. Ännu längre upp i rymden, utanför atmosfären tar det roliga slut, då gäller rymddräkt. När det blåser så är det luften som rör på sig. Det är hög- och lågtryck, sjöbris, passadvindar och orkaner med mera. Det är temperaturer, alltså kyla och värme, som styr luftens alla rörelser i jordens atmosfär. Värme från underjorden! Inget är stilla, det är ett konstant stormande, pustande och fläktande för att jämna ut tryck och temperatur på klotet.
 
Vi och våra växter tillbringar mycket tid inomhus där luften inte rör på sig tillräckligt och vi skapar obalans mellan gaserna. Därför ska vi vädra, öppna fönstren och släppa in frisk luft! Våra växter tar in gammal koldioxid och andas ut fräscht syre. Så himla bra! Växterna inomhus skänker även fukt och fångar upp skadliga partiklar och gifter. De renar luften, kan man säga och varenda planta får dig att andas lite lättare. Torr luft påverkar både oss och växterna negativt, vi torkar ut och kan bli sjuka. Många gröna växter hemma kan öka fuktigheten i luften ordentligt. Men för mycket fukt är inte heller bra, då kan det börja mögla. Lagom är som alltid bäst!