Gödsel: om trädgårdens näringsliv

Utdrag ur boken GÖDSEL av Tina Råman

Gödsel: om trädgårdens näringsliv
guldvatten

Kiss – Guldvatten

Lika bra att säga det med en gång: Det här är troligen det bästa och mest användbara tipset i hela boken. Kiss är den okrönta drottningen i gödselarseanalen. Det är bara att dra ner brallorna och skvala på. Bästa gödningen finns alltid till hands, innehåller i stort sett allt dina växter behöver i näringsväg och är dessutom gratis. Komplettera den gyllene vätskan med stallgödsel och kompost för mullens skull, så är det i princip klappat och klart.

Det är faktiskt inte någon större skillnad på kiss från gamla skruttiga gubbar och små gulliga töser. Rent kemiskt alltså – växterna bryr sig inte om mer än så. Den eventuella skillnaden sitter i våra hjärnor. Rätt hanterat är kiss i trädgården definitivt inget att rynka på näsan åt. Urin är en ypperlig råvara för stödgödsling under tillväxtperioden. Den är kväverik, snabbverkande och lätt att hantera. Så lokalproducerat det bara kan bli. 

Urin är en rest från kroppens arbete med ämnesomsättningen, en slaggvara som innehåller sådant vi inte behöver men som växterna tacksamt tar emot. En vuxen person kissar ungefär sju gånger om dagen och mellan en och två liter varje dygn. Ungefär lika mycket som hon eller han dricker. 

Urinen från en person under ett år räcker som gödsel till 50–200 kvadratmeter odlad mark. En vanlig rekommendation är att gödsla med 1–2 liter urin per kvadratmeter under tillväxtperioden. Mängden beror helt på vad du odlar och vilken jord du har, så det är näst intill omöjligt att ge en exakt siffra. Maxdosering är dock 1 deciliter koncentrerad urin per kvadratmeter vid samma tillfälle. 

Läs mer om guldvatten här  ♥

kompost

Kisspaus!

Ungefär en månad efter grundgödslingen på våren (med till exempel stallgödsel och kompost) kan det vara dags att stödgödsla. När växtligheten kommit i gång ordentligt under tidig försommar kan vissa växter behöva extra tillskott, framför allt av kväve. Det gäller inte alla växter utan de mest hungriga: de som inte ska övervintra, som grönsaker och sommarblommor till exempel, och växter i krukor där näringen snabbt tar slut. Buskar, träd och perennrabatter står sig i allmänhet längre på vårens grundgödsling. 

Under försommaren och en bit in på högsommaren är tillväxten stark och då sitter ett litet mellanmål fint, så att växterna orkar leva upp till förväntningarna och kan nå sin fulla potential. 

 

Innehållsdeklaration

I 1 liter urin finns ungefär 5 gram kväve, 2 gram fosfor och 1 gram kalium. Det är förhållandevis mycket kväve och lite kalium. Guldvatten är därför speciellt bra på kaliumhaltig jord (som lerjorden ofta är). Kiss innehåller cirka 95 procent vatten och ämnen som urea, klorid, natrium, kalium och kreatin. Friskt kiss har ett neutralt pH-värde och är vanligtvis utan smittämnen. Inne i kroppen är urinen steril. På vägen ut och i hanteringen kan bakterier tillkomma – men det är ovanligt och inget att oroa sig för när man gödslar med eget kiss och har koll på den egna gödseltillverkningen.

Egen guldgruva?

Färgen på urinen kan variera beroende på hur utspädd den är. Mörkt gult och illaluktande kiss är ett tecken på för lite vätska i kroppen. Drick mer vatten! Färgen ska vara klar till svagt gul, lukten knappt kännbar. Ofta är kisset gulare och luktar mer på morgonen. Om kisset är rött har du förmodligen ätit rödbetor. Om inte – ring Sjukvårdsupplysningen! 

Viss mat kan göra att urinen luktar annorlunda – sparris, vitlök och kaffe till exempel.

Gödselverkstan

Receptet på guldvatten är 1 del urin och 9 delar vatten. Man får ofta tipset att färgen ska vara som svagt te. Väldigt svagt te bör man tillägga, för färgen är knappt synbar om du spätt ut med rätt mängd vatten. Det ska knappt lukta alls. 

Det finns de som hävdar att det är bättre att inte späda ut urinen alls och istället vattna ner den efter gödslingen i jorden. Att det skulle lukta mindre. Det kan dock vara svårt att dosera »lagom« då (vi vill alltid undvika övergödning). 

Ett mindre bra sätt att vattna med guldvatten är att använda vattenspridare, det är de flesta väldigt överens om. Lukten blir kraftigare, näringsförlusten blir större och bladen kan brännas av solen. Dessutom vill vi inte ha kiss på själva frukten eller grönsaken som vi ska äta!

gödselverkstan

Ingen årgångsdryck

Guldvatten vinner inte på att lagras en längre tid. Näringsdrycken bör avnjutas färsk av dina växter. Det går dock att förvara kiss, i en dunk med lock till exempel, i upp till ett par veckor. Därefter börjar det lukta just »gammalt kiss«. Vid nedbrytning av kvävehaltigt organiskt material bildas ammoniak och det luktar som bekant inte jättegott. 

Medicin, knark och salt i urin

Vissa mediciner och kemikalier (hormoner och narkotika till exempel) passerar kroppen och spår av dessa kan finnas kvar i urinen. De flesta ämnen bryts snabbt ner i jorden. Hormoner (som levonor-gestrel som finns i vissa p-piller) bryts däremot inte ner lika snabbt och kan påverka både djur och miljö om de kommer ut i grundvattnet.

Åsikterna om man ska använda sådan urin som gödsel går lite isär. Växternas tillväxt påverkas inte, inte vad man kan se idag. En del menar att vanligt kommunalt kranvatten också innehåller spår av kemiska ämnen och att det inte är någon större skillnad att vattna med kranvatten eller guldvatten. Andra tycker att det är förkastligt att använda urin som man vet kan innehålla rester av mediciner. 

Hobbyodlare som gödslar med urin vet ofta var kisset kommer ifrån. Om någon i familjen behandlas med medicin (penicillin till exempel) kan man enkelt undvika kiss från den personen under behandlingen – om man vill. 

Vissa växter kan vara känsliga för salt, både på bladen och i jorden. Växterna kan få brännskador på bladen i solen av salterna. Om vi äter extra mycket salt mat, kan salterna (natrium- och kloridjoner) även finnas i urinen. Undvik därför att använda kisset dagen efter en saltfrossa.Me

Kompostbränsle

Trädgårdskomposten består ibland av för stor del kolrikt material för att nedbrytningen ska fungera perfekt – löv och torra kvistar till exempel. Det gäller att eftersträva en bra balans mellan kol- och kväverikt material. Och här kan urin göra jobbet med sin höga kvävehalt. Tillsätt kiss och få fart på processen! 

Komposten är viktig om du gödslar med kiss. Jorden behöver även mullämnen för att bli bördig, och därför kompletterar urin och kompost varandra på ett bra sätt.

jord

Gödsla med guldvatten

 • Guldvatten ger ett bra kväve-tillskott vid stödgödsling.
 • Vattna inte på själva växten eller bladen, utan på jorden.
 • Gödsla inte strax före skörd. 
 • Övergödsla inte – tänk »hellre lite för lite än lite för mycket«. 
 • Använd näsan när du gödslat så att inte grannarna klagar på lukten. Vattna ordentligt om det luktar.
 • Tillsätt organiskt material om du enbart gödslar med guldvatten.

  Utdrag ur boken GÖDSEL – Om trädgårdens näringsliv (Bonniers Fakta 2016).
  Boken finns att köpa i bokhandeln, på nätet eller i butik, om du vill veta mer om hur du maxar din odling. 
  Text av Tina Råman ©