Pelargoner

Pelargoner är populära trädgårdsväxter kända för sina färgglada blommor och doftande lövverk. De tillhör familjen Geraniaceae och är vanliga prydnadsväxter i trädgårdar, på altaner och i fönsterlådor över hela världen.

pelargoner sticklingar

Dessa växter trivs vanligtvis i soliga eller halvskuggiga lägen och kräver väldränerad jord för att undvika rötproblemen. De finns i olika sorter och färger, inklusive röda, rosa, vita och lila blommor.

 

En av de anmärkningsvärda egenskaperna hos pelargoner är deras doft. Vissa sorter avger en karakteristisk lukt som är känd för att avskräcka insekter, vilket gör dem till attraktiva val för att hålla borta skadedjur från trädgården.

 

Pelargoner är vanligtvis lättskötta växter och kräver bara regelbunden vattning och gödning för att trivas. De är också kända för att vara relativt tåliga och tåla olika väderförhållanden, vilket gör dem till ett populärt val för trädgårdsodling även för nybörjare.

Tips på hur man tar hand om sina pelargoner!

– Vattning, beskärning, gödsling, omplacering och övervintring.​

Placering: 

Pelargoner trivs bäst på en plats där de får mycket sol, helst minst sex timmar om dagen. De kan också växa inomhus på en solig fönsterbräda.

Vattning

Vattna pelargoner regelbundet, men se till att jorden får torka ut något mellan vattningarna. Undvik att övervattna eftersom det kan leda till rötning av rotsystemet.

väcka pelargoner

Gödsel

Gödsla pelargoner ungefär en gång i månaden under växtsäsongen (vanligtvis vår till höst) med en balanserad gödsel. Pelargoner föredrar en balanserad allroundgödsel som innehåller ungefär lika delar kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Det finns också specialgödsel för blommande växter som kan vara särskilt lämpliga för pelargoner eftersom de uppmuntrar till en riklig blomning.

 

Guldvatten är en typ av gödsel som ofta används för att ge pelargoner en extra boost under växtsäsongen. Det är en typ av flytande gödsel som är rik på kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), samt andra näringsämnen och mikronäringsämnen.

 

Guldvatten är känt för att främja en kraftig blomning och grönskande tillväxt hos pelargoner och andra blommande växter. Det kan användas genom att blanda kiss med 5-15 delar vatten, vanligtvis en gång i månaden under växtsäsongen.

 

Som med alla gödselmedel är det bäst att börja med en lägre dos och gradvis öka om det behövs, beroende på hur växterna reagerar, detta för att undvika överdosering eller skador på växterna.

 

Det är också bra att välja en gödsel som innehåller spårämnen som järn, zink och magnesium för att säkerställa en komplett näring för växten.

övervintra pelargoner klippa ner

Beskärning

Klipp av vissna blommor och blad för att främja ny tillväxt och en mer kompakt form. Du kan också beskära pelargonerna för att forma dem enligt önskad storlek och form.

Omplantering

Plantera om pelargoner i större krukor när de börjar bli för stora för sin nuvarande kruka eller när jorden blir uttjänt.

 

Skadedjur och sjukdomar 

Håll ett öga på skadedjur som spinnkvalster och bladlöss. Om du märker tecken på angrepp, behandla dem med lämpliga insektsmedel. Se också till att pelargoner har tillräcklig luftcirkulation för att minska risken för svampsjukdomar.

 

Övervintra pelargoner

Om du bor på en plats där temperaturen faller under noll grader på vintern, kan det vara bäst att flytta dina pelargoner inomhus eller till ett skyddat område för att undvika frostskador.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du nu njuta av vackra och friska pelargoner året runt.

övervintra pelargoner

Ta sticklingar på pelargoner

Att ta sticklingar är ett vanligt sätt att föröka pelargoner och många andra växter. Här är en enkel guide för att ta sticklingar från pelargoner:

Välj rätt tidpunkt:

Det bästa tillfället att ta sticklingar är vanligtvis på våren eller försommaren när växten är aktivt växande.

Välj rätt skott

Välj en frisk, frodig och relativt ungt skott för att ta sticklingar från. Undvik skott som är för gamla eller för späda.

Förbered sticklingen

Använd en vass och ren kniv eller sekatör för att klippa av en skott från moderplantan. Skottet bör vara ungefär 5-10 centimeter långt och ha minst ett par blad.

Ta bort nedersta bladen

Ta bort bladen längst ned på skottet, vilket kommer att exponera en del av stammen. Detta område kommer att vara där rötterna utvecklas.

Pelargonjord

Placera sticklingen i en lämpligt behållare. En blandning av sand och perlit eller en speciell sticklingsjord fungerar bra. Se till att fukta jorden innan du planterar sticklingen.

Plantera sticklingen

Stick ned sticklingen i krukan så att den nedre delen av stammen är begravd i jorden. Tryck försiktigt runt basen för att säkerställa god kontakt med jorden.

Skapa en fuktig miljö

Placera sticklingen på en ljus plats utan direkt solljus och täck den med en plastpåse eller ett genomskinligt plastlock för att skapa en fuktig miljö som hjälper till att främja rotbildningen.

Skötsel av sticklingen

Håll jorden fuktigt men inte blöt under rotningen. Undvik övervattning, eftersom det kan leda till rötning av sticklingen. Efter några veckor bör du börja se rötter utvecklas.

Plantera om

När sticklingen har utvecklat tillräckligt med rötter kan den planteras om i en större kruka med vanlig jord för pelargoner.

Lycka till med dina pelargoner och sticklingar!

Guldkannan, volym, mått och gradering
Frågor och svar

Dosering av guldvatten

Volym, mått och gradering
Doseringen av guldvatten beror på flera faktorer såsom vilken typ av växt du behandlar, dess storlek och känslighet. Eftersom urin är starkt är det viktigt att det blandas ut med vatten för att undvika skador på växterna.

En gyllene regel ör att blada kiss med 5-15 delar vatten.

Läs mer
vad är guldvatten
Frågor och svar

Vad är guldvatten

Vad är guldvatten? Guldvatten är en del kiss och tio delar vatten. Ren naturlig växtnäring. Guldvatten är så gott som kemiskt rent och antiseptiskt och …

Läs mer
guldkannan towa
Frågor och svar

Hur länge kan guldvattnet stå eller lagras?

Kan man lagra guldvatten? Eller hur länge kan man förvara kisset? Ur växtnäringssynpunkt kan man lagra mycket länge, flera år om man lagrar utan någon …

Läs mer