Guldvatten till krukväxter inomhus

Att använda guldvatten som gödsel till dina växter och blommor inomhus kan kännas lite konstigt för många men faktum är att kiss är antiseptiskt och när det blandas med vatten även luktfritt. Dessutom så ger du dina inomhusblommor en rejäl skjuts, ja faktum är att detta trädgårdssgödsel ger upp till 7 gånger större och finare växter enligt forskning vid SLU. Fördelarna för växterna är många för både växtens tillväxt och hälsa, dessutom kan guldvatten bidra till att förbättra jordens struktur och näringsinnehåll över tid. 

Men det är viktigt att komma ihåg att urinet måste spädas med vatten. För att undvika lukt så kan man hälla mer vatten i blandningen istället för det rekommenderade 1 del kiss och 5-10 delar vatten så kan man istället ta 1 del kiss och 10-20 delar vatten för att vara på den säkra sidan. 

kan man vattna med guldvatten inomhus?

Hur mycket och hur ofta ska man vattna med guldvatten?

Faktum är att det är lättare att veta hur mycket man ska vattna när man guldvattnar inomhusväxter som står i kruka. När man vattnar utomhus direkt i marken så tas mycket av vätskan upp av andra växter och man ser inte på jorden att den blir blöt och övervattnad. Det problemet har du inte i en kruka inomhus eller på balkongen. Du kan då lätt känna på jorden och se om den är torr eller blöt. I blomkruka kan man alltid vattna med guldvatten i en mer utspädd koncentration.

Guldvatten till balkongen

Det är perfekt att använda guldvatten på balkongen för att främja växternas hälsa. Genom att späda guldvattnet med femton delar vatten och omplantera växterna på våren kan du optimera dess effekt. I krukor och kärl tenderar jorden att ”tröttna” över tiden, och avlagringar som salter kan ackumuleras.

 

Även på balkongen kan du också dra nytta av guldvattnets fördelar för att få en god skörd och vackra blommor. Du kan använda det i krukor, lådor, kärl och rabatter – praktiskt taget överallt. En blandning av en del urin med fem till femton delar vatten utgör det som kallas guldvatten. Det är både gratis, alltid tillgängligt och nära till hands. Med denna perfekta blandning behöver du inte någon annan typ av näring för dina växter, oavsett om de är i en blomlåda, kruka eller trädgård. Träd, buskar, gräs, sommarblommor, perenner, rosor, pelargoner, klematis, och grödor som gurka, tomater, majs och purjolök frodas och trivs i denna optimala blandning.

guldvatten till krukväxter inomhus

Luktar guldvatten?

Guldvatten, när det späds med vatten och används direkt, har ingen distinkt lukt, vilket skiljer det från tex nässelvatten, som kan ha en obehaglig doft på grund av dess rika kväveinnehåll. Doften av ditt guldvatten kan påverkas av din kost eller din hälsa, men oroa dig inte för att använda det även om du tar mediciner. Jordens nedbrytning av ämnena ser till att inget gift tas upp av växterna. Dock är det viktigt att notera att vattenlevande djur inte gillar att ha hormoner eller antibiotika i sina livsmiljöer. Därför bör vi undvika att spola den värdefulla växtnäringen ut i våra sjöar och hav, som redan lider av övergödning.

[gtranslate]