Tänd en eld

Ljus och värme kommer från vår sol, ett eldklot ute i rymden. En stjärna som lyser på oss alla, fattig såsom rik. Det brinner ordentligt där borta men på lagom avstånd för att det ska funka bra för oss här på jorden. Eld är glödande gaser och ljusets hastighet är mamma till alla mått.

Energi är något vi människor konsumerar och förbrukar mycket av, och nästan allt kommer från solen. När solens strålar når luften bildas vindar och när de når vattnet så dunstar det och det bildas moln och solen är den som driver fotosyntesen. Solen har fullt upp.

Varmt under fötterna, marken under oss flyter omkring på ett hav av glödande sten. Ibland behöver klotet röra på sig, ventilera och skaka på sig. Det kan vara minst sagt kämpigt att vara i närheten då. När klotet får utbrott, spricker och skickar ut överskott av värme, vatten och brinnande sten gäller det att flytta på sig.

 

Att göra upp en eld är en uråldrig konst, nästan magisk. Det behövs en gnista, syre och bränsle, något som kan brinna typ ved eller stearin och så får vi både ljus och värme – ett hem. Elden hjälpte människan att börja laga mat. Genom tillagning blir proteiner och kolhydrater lättare att ta upp och det satte ordentlig fart på utvecklingen. En mänsklig kulturell revolution, eld = mat = stor, stark och smart människa. Hon kunde förvandla natt till dag och det drev fram våra civilisationer. Vi kunde smälta, smida och bränna. På gott och ont.

tänd en eld

Elden har vi använt för att skrämma bort både det ena och andra och att kommunicera på stora avstånd. Tända bål har en lång och ibland mörk historia. Om elden blir jättevarm kan den explodera och det är mycket som gått upp i rök i historien. Brandkåren får rycka ut och släcka. Eld har olika färg beroende på hur varm den är.

 

Om blixten slår ner och det börjar brinna försvinner de flesta växter. De orkar inte med hettan, de förångas, brinner och blir till aska. Men deras rötter kan överleva eller deras frön kan sätta fart. Jordmånen kan bli fantastisk då det finns mycket näring i askan. Nya frön kommer farande och slår rot. Vi människor har utnyttjat den näringsrika brända jorden till att odla i, det kallas för svedjebruk. Ur askan i elden – eld kan vara riktigt farligt om man släpper den lös bland vanligt folk. Vi har eldningsförbud mest hela tiden. Elden får hålla sig i kamin, kakelugn eller den öppna spisen. Att elda rätt är en konst.

Sommarsolstånd och vintersolstånd, det är då det vänder, det blir mörkare eller ljusare. En uppdelning av året i årstider och månader. Så frön på våren, pyssla om plantor på sommaren, skörda på hösten och vila på vintern – en uråldrig rytm i Norden.

 

 

När vi flyttade inomhus så följde så småningom en del växter med. Då fick vi lära oss att det krävs lagom med värme och ljus för de olika plantorna. Pelargonen kan stå i soligt fönster men ormbunken vill lite längre in i skuggan. Det är olika varmt över jordklotet beroende på hur jordklotet befinner sig i förhållande till solen. Sjö och hav är också olika varma, liksom vindarna. Eftersom växter väljer var de vill växa ser växtligheten olika ut. Öken är både varm och ljus medan svensk urskog är mörk och kall. För att inte tala om nordpolen som inte ser solen på hela vintern. Då får man värma sig vid en eld och känna historiens vingslag. Allting utstrålar värme i förhållande till omgivningen. Så vi alla är små element i olika sammanhang. När bakterier jobbar blir det varmt, både i komposten och i varmbänken. Två förträffliga anordningar i odlingen. Elden både ger och tar.

 

 

Vill du få upp till 7 ggr bättre skörd i år? Då rekommenderar vi att prova världens bästa växtnäring!