Växter växer där de vill

I skugga, sol, fukt och torka, blåst och stiltje – överallt i naturen växer det. För varje plats på jorden och i haven finns det en växt. Det växer i regnskog, savann, stäpp, öken, lövskog och barrskog, bergsområden, tundra, polarområden, bäckar, floder, hav och sjö. Linné och grabbarna delade in dem i grupper så som svampar, lavar, alger, mossor, lummer, ormbunkar och fröväxter.

Vatten och näring sugs upp av rötterna och forslas vidare genom stammen och ut i blad, barr och blomma. Solen och luften ger växten ljus och värme. Rötterna behöver struktur, något att hålla fast i när det blåser. Växterna andas in koldioxid och ut syre, som vi men tvärtom ungefär, vi drar in syre och ut koldioxid. Tricket kallas fotosyntes, har någon bestämt.

 

Vi äter rötter, nötter, blad och frön och vi njuter av blommorna. Vi får i oss det vi behöver av proteiner, kolhydrater, fibrer, vitaminer, mineraler med mera. Vi använder dem som kryddor och medicin. Några är giftiga att äta men de allra flesta är både goda, nyttiga och vackra. Vi bygger, brygger, blandar och bränner, vi utvinner och producerar. Allt vi äter kommer från början från de levande och döda växterna. Utan växter skulle vi svälta och frysa ihjäl helt enkelt. Riktigt stendöda växter och djur blir till fossil och sten.

Så ett frö och se det växa, persilja eller gran – det börjar med ett frö. Ett frö bildas genom att en blommas pistill får pollen från en annan blommas ståndare på sig. Det är sex det. Pollen kan komma med vind eller vatten men ofta så kommer en insekt eller annat djur som har det med sig i pälsen eller på benen eller på antennerna. Blommorna lockar och pockar och gör sig till för att få besök, de erbjuder färger och former, smak och doft så att fjärilar, humlor, fåglar och björnar flyger och fladdrar och lufsar runt som de gjort sedan urminnes tider.
 
Vi tar hem plantor till vår rabatt, kruka, balkong, trädgård eller mark. Vi odlar och kallar det gräs och äng, träd och buskar, barr och surjordsväxter, lökar och knölar, anueller och perenner, rosor, pioner och klematis, frukt och bär, köksväxter, medelhavsväxter och krukväxter och vi vill att de ska känna sig som hemma var de än tidigare i världen har sina rötter. Och det är där knepet för hobbyodlaren ligger. Ta reda på dess släktingar och ursprung! Det finns ingen kaktus i världen som trivs och känner sig hemma i ett mörkt badrum eller en näckros i stenpartiet. De dör förr eller senare (vilket i och för sig inte är bortkastat då de gör nytta i komposten och blir till levande jordförbättring).
 
Av frön blir det helt nya unika individer. Evolution! Vissa växter kan man dela och ta skott av, då blir det fler men exakt likadana. Vi kan fylla vår trädgård och balkong till brädden med glädje och gamman! Om vi beskär, klipper och putsar kan vi få bättre form och tillväxt. Det har trädgårdsmästare klurat ut. Att odla, producera, kultivera och leva med sina pelargoner och begonior och allt vad de heter, är ett rent och skärt nöje men kan innebära stor sorg om de mår dåligt och dör. Vi har ofta känslor för våra växter. Plantera om, skydda, skugga, ge ljus, vatten, näring, vårda och värna – och prata med dem! Våra plantor förtjänar all vår omsorg och vi mår bra av att de mår bra. Vi tar hand om våra gäster från hela världen och vårdar dem ömt med god mullrik jord och ren naturlig näring. De ger oss alla så mycket tillbaka.

Vill du få upp till 7 ggr bättre skörd i år? Då rekommenderar vi att prova världens bästa växtnäring!