Hur får man bort kristalliserat urin?

Fråga från kund:

Hej,

Kanonbra produkt. Vi har den i stugan Min fru tycker den är bra och sittvänlig. Hur får man bort kristalliserad urin i kannan som luktar. Diskmedel hjälper inte.


Hälsningar Rolf & Britta

Svar från Håkan Jönsson, Professor i Kretsloppsteknik:

Hej Rolf!

På SLU har vi inte undersökt vad det kan bli för avlagring i Guldkannan. Magnus Lindgren gjorde dock ett mycket bra examensarbete om de stopp som uppstår i urinsorterande toaletter (bifogas). Det är troligen något liknande som har lagrats av i Guldkannan hos er. Magnus kom fram till att de bästa sätten att få bort hårt sittande avlagringar i urinledningarna var mättad kaustiksodalösning eller koncentrerad svavelsyra. Baserat på detta jobb rekommenderar vi förebyggande rengöring av urinsorterande toaletter två gånger per år med kaustiksoda.

Nu har ni mycket mindre avlagring än man har i en toalett med igensatt urinledning och kaustiksoda har inte alla hemma. Jag skulle därför rekommendera att prova följande, som vi dock inte har provat. Lös upp den mängd maskindiskmedel som används till en maskin i ca 2 liter hett vatten, 60-70 grader och häll det försiktigt i Guldkannan. Jobba på avlagringen med en diskborste, och så hoppas jag att den kan diskas bort. 

För att få bort lukten och eventuella rester av avlagringen, prova med het 24%-ig ättikssyra, 40-60 grader som hälls i kannan och får stå över natten.

Ur luktförebyggande syfte kan man någon gång i veckan hälla i en tesked 24%-ig ättikssyra i kannan och detta får finnas kvar tills kannan används, då det får följa med urinen ut. Det är så lite så det skadar inte jorden. 

Skriv helst och berätta hur ovanstående förslag fungerar, för som sagt, ingen har provat det tidigare. Logiken med maskindiskmedlet är att det är, precis som kaustiksoda, starkt basiskt. Denna starka lösning bör dock spädas innan man häller det i avloppet eller i jorden.

Lycka till och Vänliga hälsningar,
Håkan