Varför ska man kissa på växterna? De tidiga åren!

miljöpris

Guldkannan uppfanns 2009 av Åsa Lövberg. Under de inledande åren var det inte många som pratade om guldvatten även om gödslet använts i tusentals år för att öka skördarna som många människor. Som så många andra uppfinningar så är Guldkannan uppfunnet utifrån ett behov. Anledningen att man inte pratade om det på samma sätt som nu kan vara just att det lätt känns motbjudande att först kissa i en behållare som man sedan ska hälla över i en vattenkanna och därefter blanda med vatten. Därav tillverkade Åsa en prototyp av en potta och vattenkanna i ett. Då kunde man lätt sätta sig och sedan fylla på med vatten utan spill eller obekvämligheter. 


Nedan följer några av de händelser i Guldkannans liv som sedan ska komma att lägga grunden till ett accepterat och uppskattad produkt och företag. 

2016

Guldkannan Towa och dess uppfinnare Åsa Lövberg tog i dagarna emot Sundbybergs stads miljöpris för sitt engagemang i miljöfrågor, för ökad kunskap och en hållbar utveckling!

Motiveringen löd:
”Guldkannan AB har arbetat för ökad kunskap om miljöfrågorna och för en hållbar utveckling i Sundbybergs Stad. De har ett stort engagemang i miljöfrågor och har varit verksamma i många år. De skapar med sin verksamhet både verktyg och mötesplatser samt gör det möjligt för alla att delta i det lokala miljöarbetet. Guldkannan AB visar att det är lätt att göra rätt.”

19 december 2016 Stefan Bergström,
Kommunalråd för exploaterings- och hållbarhetsfrågor.

Professor Håkan Jönsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet visar här upp årets skörd. Jönsson förespråkar guldvatten som växtnäring och har under många år forskat kring guldvatten. 

November
Prof. Håkan Jönsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet med årets skörd. Fotograf: Ingrid Mossberg.

Svenska forskare har tagit fram det perfekta receptet för växtnäring. Men ingen av de vanligaste fabrikaten har den rätta balansen, visar Testfaktas test. Flera produkter ger dessutom onödiga utsläpp i naturen.

PUBLICERAT 15 JUNI 2012 AV: MARTIN HANSSON

– Det är märkligt att tillverkarna inte följer de vetenskapliga studier som finns på området, säger Tom Ericsson, docent och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

Tillsammans med sina kollegor på SLU har han efter en lång tids forskning kommit fram till den perfekta näringsbalansen för växter och blommor.

– Växters näringsbehov är väldigt likartad och balansen mellan olika ämnen bör egentligen vara densamma i all gödsel. Det innebär också att de specialnäringar för olika växter, som blir allt vanligare, är helt onödiga, säger han.

För att ta reda på hur balansen mellan olika ämnen ser ut i några vanliga fabrikat av flytande växtnäring skickade Testfakta in tio produkter till kemilaboratoriet ALS i Täby för analys. Alla testade näringar rekommenderas för trädgård, vissa även för balkong och kruka.

Följer man SLU:s recept för hur en bra växtnäring ska vara sammansatt är resultatet ganska nedslående. Ingen av de undersökta produkterna har en bra balans. De har underskott eller saknar helt vissa ämnen, medan man har för mycket av andra.

Detta behöver inte vara ett bekymmer så länge man odlar utomhus i vanlig lerjord. De flesta svenska jordar är nämligen relativt mineralrika från början. Problemen uppstår när man använder påsjord eller odlar i sand.

– Näringen i påsjordar kan ta slut på bara några veckor och då blir balansen i näringslösningen verkligen viktig, säger Tom Ericsson.

– Brist på till exempel kalium, magnesium, mangan eller järn kan få förödande effekt för tillväxten och innebär att växterna lättare angrips av skadegörare.

Längst från SLU:s recept ligger Granngårdens flytande växtnäring. Produkten har ett underskott på mellan 63 och 99 procent på åtta av de tolv undersökta ämnena. Även Giva Biobact och Plantagens Gödning för sommarblommor har stora underskott rakt igenom. Plantagens näring får ändå ett okej slutbetyg tack vare den höga kvävehalten. Kvävehalten visar hur mycket näring flaskan innehåller per liter.

Men inte bara underskott av olika näringsämnen är ett problem. Tom Ericsson är ännu mer bekymrad över produkter med stora överskott av vissa ämnen. Ett överskott innebär att växten inte kan ta upp ämnet som i stället läcker ut i naturen och kan påverka miljön negativt. Vitagro har till exempel ett överskott på zink på närmare 600 procent och Giva Biobact, som är ekologiskt och kravmärkt, har ett överskott av svavel på 539 procent.

– Det är väldigt obalanserat. Svavel i stora mängder kan ha en försurande effekt. Och zink är en tungmetall som är ganska giftig. Jag förstår inte varför man tillsätter så mycket av de här ämnena, säger Tom Ericsson.

Att flera produkter har relativt stora överskott av fosfor är heller inte bra. Värst är Plantagens Gödning för sommarblommor med 168 procent.

– Fosfor är en livsviktig men ändlig resurs som man inte ska använda i onödan. Fosfor som inte tas upp läcker dessutom ut i våra vattendrag och gör så att de växer igen snabbare.

Tom Ericsson är även kritisk till doseringsanvisningarna som finns på förpackningarna. Följer man tillverkarnas rekommendationer hamnar man på en kvävehalt på mellan 300 och 400 milligram kväve per liter vatten för de flesta fabrikat. Men med Plantagens organiska näring ger den angivna dosen hela 1175 milligram och med Granngården 827 milligram kväve per liter.

– Våra försök visar att 50-100 milligram kväve per liter vatten är fullt tillräckligt för de flesta växter. Att tillsätta runt tusen milligram är helt oförsvarbart och kan på sikt leda till skadligt höga näringskoncentrationer i jorden.

Som konsument kan man alltså halvera eller minska dosen ännu mer från tillverkarnas rekommendationer. Och på så sätt spara både pengar och miljö.

Läs om växtnäring på Testfakta >>

Guldkannan Towa© som har blivit symbolen för kretslopp kan nu sammanfatta årets säsong som blev mycket lyckad. Ytterligare 1250 personer har hittills i år bidragit till miljöarbetet, fått gratis växtnäring och en bekväm potta. Vi välkomnade femton butiker som återförsäljare, se bifogad annons i Allt om Trädgård och Allers Trädgård.

Guldkannan är en kombination av vattenkanna och mobil toalett och har glädjande nog köpts in av Hovförvaltningen i år! Även där ville de kunna ta tillvara guldvattnet, som är den bästa och renaste växtnäringen enligt forskarna på SLU.
Se bl a faktablad från Riksförbundet Svensk Trädgård.

Guld.

Guldkannan har fått design- material- och miljöpriser och finns representerad både på Tekniska och Nordiska museet. Helsvenskt; Idé, design, patent och tillverkning. En gedigen produkt i minsta detalj och ett vasst inlägg i miljödebatten.

Hela Sverige!

Guldkannan säljs genom hemsidan till hela landet (och övriga världen). Många frågar om Guldkannan finns i butik, de vill gärna se och känna på Guldkannan i verkligheten, på storlek, ergonomi, kvalitet, färg och form. Därför önskar vi att du säljer Guldkannan i din butik!

Årets Julklapp!

Året ut bjuder vi på frakten som en välkomstgest. Ditt pris blir 350 kr + moms per st. och konsumentpriset hos oss ligger nu på 695 kr. Du får även digital skylt att skriva ut i olika format. Vi arbetar med PR och annonserar regelbundet hela nästa år. Vi är aktiva på sociala medier med lyckat resultat. Budskapet är att informera om alla fördelarna med ett eget kretslopp i vardagen.

Som återförsäljare finns du med i annonseringen och på hemsidan.
Kartongen som Guldkannan fraktas i, är som en presentförpackning i sig och fungerar utmärkt att exponera i butik. Jag rekommenderar att du tar hem minst fyra Guldkannor (de förpackas två och två) så att Guldkannan syns ordentligt.

Varmt välkommen att höra av dig om hur många kannor du vill ta hem. Och passa på att prova en själv, bekvämt och praktiskt!

in**@gu********.se

Guldkannan Towa är en del av ett långsiktigt arbete där värdegrunderna gäller miljö och etik.

Intressant från Almedalen: Sweden Water Research ⇒ 
Sweden Water Research: Dags att satsa på källsortering av urin och svartvatten

Water research

En liten succé för alla med trädgård, balkong, kolonilott, gästrum eller varhelst du behöver en extra toalett.

Genom att fylla på med vatten direkt i kannan har du den bästa och renaste växtnäring som finns. Avancerad forskning pågår. ”Guldvatten” har använts sedan urminnes tider –det var något värdefullt och inget man spolade bort.

Guldkannan lanserades 2009 och har sedan dess erhållit både miljö- och designpris. Towa är dessutom en av stjärnorna på Tekniska museets utställning ”Kvinnliga Uppfinningar” som åker runt på turné i utvalda länder.

Företaget har enbart denna produkt och växer sakta men säkert. Vi närmar oss femtusen Guldkannor, sålda nästan enbart genom hemsidan och i många länder till väldigt glada och nöjda användare. Alla känner att de gör något för miljön, ett eget litet kretslopp i sin vardag.

Guldkannan Towa är för upphovskvinnan ett miljöprojekt och hon lägger stor vikt på hög kvalitet i minsta detalj och givetvis svensk produktion.

I år närmar vi oss 9 000 nöjda användare, några av dem är svenska slottet! Vi önskar att ännu fler hittar Guldkannan denna säsong, om inte för de ekonomiska aspekterna så för Jordens skull. Och för våra vatten som redan är övergödslade.

Följ gärna Guldkannan Towa på våra sociala kanaler Facebook, Instagram, Twitter och nu även Pinterest! Vi ger er inspiration, nyheter, fakta och mycket annat intressant inom natur, trädgård och gödsling.

Facebook

Instagram

Många kunder väljer att köpa en Guldkannan till båten. Detta löser ett problem som många båtägare upplever ute i skärgården. Guldkannan Towa har även blivit uppmärksammad av Skärgårdsradion för sina unika egenskaper att uppfylla ett behov såsom att ge gödning till naturen.

Båt skärgård Guldkannan

I försommarns blom är det hög tid för Mor
att göda sin gröda, liten som stor
Gyllene kraft från Guldkannan Towa
till glädje och gagn för buske och rova

Guldkannan återigen prisad för sin form och denna gång av en verkligen prisad och hyllad kvinna. Guld värt, tack Amelia och M Magasin!

Guldkannan återigen prisad för sin form och denna gång av en verkligen prisad och hyllad kvinna. Guld värt, tack Amelia och M Magasin! Guldkannan M Magasin

Guldkannan gör succé på Nordiska Trädgårdar. Aldrig förr har så många kisskannor sålts redan de första två dagarna på Stockholmsmässan. Tv och radio uppmärksammar Guldkannan för dess fantastiska egenskaper att ge näring till jorden. De som vill komma till Nordiska Trädgårdar i helgen är varmt välkomna att besöka monter C03:35!

 

Både vår stadsminister och kronprinsessa har varsin Guldkanna och här visar det engelska kungahuset sitt intresse på Chelsea 2011. Guldkannan fanns ju i den vinnande montern av Jamie Dunstan! BBC uppmärksammade!

 

Chelsea Flower Show 2011

I många trädgårdar används urin från den egna familjen regelbundet eller ibland som ett effektivt gödselmedel. Men det har sällan skrivits om det och det har saknats anvisningar och råd. Fritidsodlingens Riksorganisation FOR har därför vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, finansierat både försök och faktainsamling om hur urin från människor bäst kan användas som växtnäring. 

Läs mer om ekologisk odling i detta faktablad från Riksförbundet Svensk Trädgård: GÖDSLING MED URIN

Guldkannan Towa© som har blivit symbolen för kretslopp har nu funnits i sex år och har hittat runt sju tusen nöjda användare. Det visade sig att väldigt många människor var intresserade av att bidra till miljöarbetet men visste inte riktigt hur. Guldkannan är en kombination av vattenkanna och mobil toalett för att bekvämt kunna ta tillvara guldvattnet, som är den bästa näringen för alla växter enligt forskarna på SLU. Towa har fått både design- och miljöpriser och finns representerad både på Tekniska och Nordiska museet.

Vi säljer Guldkannan genom vår hemsida www.guldkannan.se och det fungerar bra och smidigt, men många vill se Guldkannan i verkligheten i butik innan de bestämmer sig. Så nu i år länkar vi direkt till de som säljer Guldkannan och jag hoppas att även du är intresserad av att finnas med, genom att sälja i er fina butik som jag hittade på nätet. 

Helsvenskt; Idén och designen är min och tillverkningen sker i Eskilstuna. En gedigen produkt i minsta detalj och ett vasst inlägg i miljödebatten.

Vill du vara med?

Jag önskar stor spridning över hela landet så att alla ska få möjlighet att se Guldkannan i verkligheten, så därför bjuder jag nu på frakten som en välkomstgest. Du får även digital skylt att skriva ut i olika format. Kartongen, som är ett smycke i sig, fungerar också utmärkt som skyltmaterial. Jag rekommenderar att du tar hem minst tre Guldkannor så att de uppmärksammas i butiken.

Januari 2016
Åsa Lövberg,
Uppfinnare av Guldkannan Towa

Guldkannan har åkt långt, Paradise Forest, Papua New Guinea. Biokoltillverkning!

19 november.

Internationella toalettdagen uppmärksammar de personer i världen som lever utan toaletter och värdig hygien, framförallt tjejer i unga åldrar ska ha möjligheten att gå på en riktig toalett.

Julklappen som välkomnar våren!

Varför ska man kissa på växterna? De tidiga åren!​
2016
Miljöpris, tv & sommarprat
2017-2022
Egenodlat och hållbart
2023
Föregående bild
Nästa bild